علت افزایش فروش نفت در دولت سیزدهم چیست؟

هرچند آمار رسمی از فروش نفت وجود ندارد، اما شواهد نشان از افزایش فروش نفت در ماه‌های گذشته دارد که بخشی از آن به علت به‌کارگیری روش‌های بازارسازی نفت و بخشی به علت کاهش تحریم‌ها بوده است.

به گزارش کنکاش فردا، هرچند تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خامفروشی نفت از جمله برنامه‌های اصلی دولت سیزدهم بیان شده، اما با توجه به اینکه نفت‌محور بودن اقتصاد کشور واقعیتی انکار ناپذیر است، وزارت نفت در این مدت پس از شروع به کار تمام تلاش خود را برای افزایش فروش نفت کرده و شواهد نشان می‌دهد در افزایش فروش نفت موفق بوده است.

سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشور ماه گذشته در حاشیه سفر استانی خود به هرمزگان با اشاره به راهکارهای دولت برای دور زدن تحریم‌ها گفت: صادرات نفتی ایران به حدی افزایش یافته که ما دیگر نگران صادرات آن نیستیم، صادرات نفت در دولت سیزدهم ۴۰ درصد افزایش یافته و پول حاصل از صادرات نیز در حال بازگشت به کشور است.

همچنین محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت نیز در این باره گفت: در دولت سیزدهم هم صادرات نفت خام و هم صادرات میعانات گازی افزایش خوبی یافته است. از گفتن اعداد و ارقام صادرات معذور هستم، فقط در همین حد می‌توانم توضیح دهم که وضع بهتر شده است. گزارش‌های ماهانه از صادرات نفت و میعانات گازی ایران به مقام‌های ارشد کشور ارسال می‌شود و آنها در جریان جزئیات قرار دارند.

وی تأکید کرد: درآمدهای حاصل از صادرات نفت هم به کشور برمی‌گردد، یعنی وصول مطالبات انجام می‌شود. ما در شرکت ملی نفت ایران وظیفه داریم نفت را بفروشیم و پولش را تحویل بانک مرکزی دهیم. این بانک مرکزی است که تصمیم می‌گیرد از این پول چه استفاده‌ای ببرد و چه اجناسی را وارد کند. آنچه وظیفه شرکت ملی نفت است به‌درستی در حال انجام است، زیرا پول حاصل از فروش نفت را دریافت می‌کنیم.

خجسته مهر پیش‌تر نیز وعده داده بود ظرفیت تولید نفت ایران تا پایان سال ۱۴۰۰ به میزان پیش از تحریم‌ها برسد.

در کنار گفته‌های مسئولین آمارهای مؤسسات بین‌المللی نیز نشان می‌دهد که فروش نفت ایران در ماه‌های گذشته افزایش چشمگیری داشته است. در روزهای گذشته نیز اداره گمرک چین آمار واردات نفت از ایران را منتشر کرد که نشان می‌داد این کشور در ماه دسامبر بیش از ۲۶۰ هزار تن نفت (معادل ۹/ ۱میلیون بشکه) از ایران وارد کرده است. این نخستین بار از دسامبر سال ۲۰۲۰ است که متحد استراتژیک ایران به واردات نفت ایرانی تحت تحریم‌های آمریکا اذعان می‌کند.

مؤسسه ردیابی کشتی‌های ورتسکا نیز مدعی شده که چین نزدیک به ۴ میلیون بشکه نفت ایران (۲ میلیون بشکه در دسامبر و ۲میلیون بشکه در ژانویه) را طی هفته‌های گذشته در بندر جنوبی ژانجیانگ در مخازن ذخیره‌سازی دولتی تخلیه کرده است.

مقدار واقعی فروش نفت بیش از میزان اعلام شده است

در همین راستا مجیدرضا حریری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه پس از وضع تحریم‌های نفتی توسط ترامپ، یک سال بود که چین آمار رسمی را منتشر نمی‌کرد، گفت: دلیل آن هم این است که بارها مقامات چینی، از وزارت خارجه تا وزارت بازرگانی اعلام کرده که ما تحریم‌های یک جانبه آمریکا علیه ایران را قبول نداریم.

وی افزود: به همین خاطر هم گمرک چین در همه سال‌ها، به جز یک بازه حدوداً یک ساله، آمار خرید رسمی نفت از ایران، که بخشی از میزان واقعی است، را اعلام کرده است.

حریری تأکید کرد: تا پیش از این هم شرکت‌های ردیابی نفتکش‌ها مرتب اعلام می‌کردند که حدود ۶۰۰ هزار بشکه نفت در روز به چین صادر می‌شود. مقداری که چین اعلام کرده حدود ۶۰ هزار بشکه در روز است که مشخص است میزان واقعی بیش از مقدار است.

بررسی گزارش‌های ماهانه اوپک از میزان تولید نفت کشورها نیز حاکی از افزایش قابل توجه صادرات نفت کشور است. با توجه به ثابت بودن ظرفیت پالایشی نفت ایران (۱.۷-۱.۸ میلیون بشکه در روز)، افزایش تولید به معنای افزایش صادرات نفت ایران است.