رییس سازمان انرژی اتمی:

از فاز تحقیقات هسته‌ای عبور کرده‌ایم

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: فناوری پلاسما از ۲۰ سال پیش در حوزه پزشکی استفاده می‌شود اما با همت همکاران و با عبور از فاز تحقیقات، وارد فاز صنعتی شده‌ایم که امروز نتیجه آن را در رفسنجان (راه اندازی کارخانه آلودگی زدایی خشکبار) مشاهده کردید.

به گزارش کنکاش فردا، محمد اسلامی روز شنبه در آیین بهره برداری از نخستین کارخانه آلودگی‌زدایی و فرآوری خشکبار بر مبنای استفاده از فناوری پلاسما کشور در شهر رفسنجان افزود: چرخه فعالیت در فرآیند نوآوری باید بتواند حل مساله را انجام دهد و برای نیاز کشور و مردم پاسخگو باشد.

وی اظهار داشت: سازمان انرژی اتمی ایران اهتمام ویژه‌ای در زمینه استفاده از فناوری هسته‌ای برای حل مسائل و مشکلات کشور، بردن فناوری هسته‌ای و نتایج استفاده از آن در زندگی مردم دارد.

معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی گفت: این دوره یکی از تاکیدات محوری، عبور از فاز تحقیقات و وارد فاز صنعتی شدن بوده که در راستای سند جامع سازمان انرژی اتمی در حال انجام است.

وی گفت: یکی از محورهای مورد توجه در سازمان انرژی اتمی ایران؛ کشاورزی، مواد غذایی و ارتقای کیفیت آنها در فرآیند امنیت غذایی است، فناوری پلاسمای سرد به عنوان یکی از فناوری‌های تاثیرگذار در نظر گرفته شده و دارای ظرفیت گسترده‌ای است که می‌تواند در عرصه‌های مختلف نظیر حوزه‌های پزشکی، کشاورزی و محصولات غذایی، صنعت و نیز در حوزه آب، خاک و محیط زیست به‌کار گرفته شود.

اسلامی با اشاره به اینکه پسته یکی از مهم‌ترین محصولات کشور در استان کرمان تولید می‌شود و کانون تولید آن در رفسنجان است ادامه داد: برای رفع مشکلات موجود در زمینه تولید پسته و باغداران بر آن شدیم این منطقه را در اولویت برنامه‌های سازمان انرژی اتمی ایران قرار دهیم.

وی گفت: به همین دلیل از ۲ سال قبل به این موضوع پرداختیم و مسائل مطالعاتی و طراحی‌های تکمیلی این طرح انجام شد تا امروز شاهد بهره‌برداری از این کارخانه باشیم. این کارخانه در سال‌های گذشته متروکه بود و از طریق تملک در اختیار شرکت فناوری پلاسما به عنوان متولی این کار قرار گرفت که توانست نخستین کارخانه آلودگی‌زدایی و فرآوری خشکبار بر مبنای استفاده از فناوری پلاسما در کشور را احداث کند.

رییس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: امروز شاهد شروع به کار این فناوری در حوزه صنعت در استان کرمان هستیم که این فناوری می‌تواند به عنوان گام نخست ترویجی در نظر گرفته شود و امیدواریم کاربرد آن برای فعالان و صادرکنندگان پسته به منظور جلوگیری از آسیب‌ها و ضربه به صادرات گشایشی ایحاد کند.

وی گفت: همچنین امیدواریم به برکت این محصول، فعالان بخش کشاورزی ورود کنند و استقبال عملی ادامه باشند تا در آینده فناوری پلاسما در بخش کشاورزی گسترش یابد و پایدار بماند.

مدیرعامل شرکت دانش بنیان توسعه فناوری پلاسما هم در این آیین گفت: امروز موفق شدیم نخستین کارخانه آلودگی‌زدایی از خشکبار مبتنی بر فناوری پلاسما را در کشور و شهر رفسنجان افتتاح کنیم.

مهدیه بختیاری توضیح داد: پلاسما در توالی حالت جامد، مایع و گاز به عنوان حالت چهارم ماده شناخته می‌شود؛ پلاسما در واقع محیط غیرتعادلی است که کنترل آن در اختیار ما قرار دارد. با استفاده از گونه‌های اکسیداتیوی که در پلاسما وجود دارد، اسپر قارچ را حذف می‌کنیم و این فرایند سبب می‌شود تا قارچ یا باکتری بتواند در خشکبار رشد نکند.

وی گفت: در مورد سموم نیز با از بین بردن و شکستن پیوندهای ترکیبات آلی، گونه‌های اکسیداتیو باعث از بین رفتن سموم می‌شوند.

 

مدیرعامل شرکت دانش بنیان توسعه فناوری پلاسما تصریح کرد: از این فناوری نخستین‌ بار در کشور استفاده شده و امیدواریم این کارخانه تبدیل به الگویی در صنعت کشاورزی شود و بتوانیم نسبت به احداث و بهره‌برداری از واحدهای بیشتر بر مبنای فناوری پلاسما در کشور اقدام کنیم.

وی گفت: اگر این اتفاق رخ دهد، خواهیم توانست تمامی ظرفیت تولید داخل کشور را با این فناوری پوشش دهیم؛ با استفاده از این فناوری و افزایش کیفیت و سلامت خشکبار قادر خواهیم بود نسبت به تولید محصولاتی با کیفیت بالا و امنیت غذایی بیشتر اقدام کرده و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه کنیم.

بختیاری اضافه کرد: این فناوری به ما کمک می‌کند تا بار میکروبی گیاهان دارویی را نیز حذف کنیم و بتوانیم در زمینه صادرات این محصولات موفق باشیم.

نخستین کارخانه آلودگی‌زدایی و فرآوری خشکبار بر مبنای فناوری پلاسما کشور امروز (شنبه) با حضور “محمد اسلامی” معاون رییس‌ جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران، “غلامرضا نوری قزلجه” وزیر جهاد کشاورزی و برخی از مدیران این وزارتخانه، مدیرعامل شرکت دانش بنیان توسعه فناوری پلاسما، جمعی از مدیران صنعت هسته‌ای، استاندار کرمان و مسوولان محلی در رفسنجان به بهره‌برداری رسید.

کارخانه فرآوری خشکبار در رفسنجان با شعار «پشتیبان سلامت غذایی، در مسیر صنعت نوآور»، ظرفیت پذیرش سه تن محصول در هر ساعت دارد. در فاز نخست بهره‌برداری از این کارخانه، سالانه ۶ هزار تن خشکبار نظیر پسته، بادام، بادام زمینی و نیز محصولاتی مانند ذرت، غلات، دانه‌های روغنی، و حبوبات، آلودگی‌زدایی و فرآوری خواهند شد.