علیرضا شریفی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

راهبرد پیشگامان فولاد جنوب در خصوص توسعه نوآوری و تقویت توان داخلی

تجربه کشورهای توسعه‌یافته نشان می‌دهد یکی از رموز تحقق رشد اقتصادی، شناسایی و پرورش پتانسیل‌های فکری، علمی و تخصصی داخلی و استفاده از آن‌ها در مسیر خودکفایی و شکوفایی تکنولوژیکی و صنعتی است. از این رو لازم است تدوین راهبردها و استراتژی‌ها در نهادهای بالادستی و سیاست‌گذار به گونه‌ای صورت پذیرد که هم‌سویی و همکاری لازم میان نهادهای علمی و شرکت‌های دانش‌بنیان با فعالان صنعتی ایجاد شود و بستری کارآمد و امن برای استفاده از نوآوری و ابتکار جوانان متخصص و متعهد فراهم آید.

تجربه کشورهای توسعه‌یافته نشان می‌دهد یکی از رموز تحقق رشد اقتصادی، شناسایی و پرورش پتانسیل‌های فکری، علمی و تخصصی داخلی و استفاده از آن‌ها در مسیر خودکفایی و شکوفایی تکنولوژیکی و صنعتی است. از این رو لازم است تدوین راهبردها و استراتژی‌ها در نهادهای بالادستی و سیاست‌گذار به گونه‌ای صورت پذیرد که هم‌سویی و همکاری لازم میان نهادهای علمی و شرکت‌های دانش‌بنیان با فعالان صنعتی ایجاد شود و بستری کارآمد و امن برای استفاده از نوآوری و ابتکار جوانان متخصص و متعهد فراهم آید. بر همین اساس، شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب به عنوان بازوی توانمند هلدینگ فولاد خوزستان که در راستای بومی‌سازی خدمات فنی، طراحی و مهندسی، مشاوره، نظارت و انتقال دانش و تجارب ارزنده به صنعت فولاد کشور  فعالیت می‌کند، از ابتدای تاسیس و شروع به فعالیت، راهبرد استفاده هم‌زمان از نیروهای نخبه جوان و پرسنل باتجربه فولاد را برای خود تعریف کرده است تا به این ترتیب از طریق ترکیب عناصر تجربه و خلاقیت، به بهترین شکل به پرورش ایده‌ها و به‌کارگیری آن‌ها برای افزایش توان رقابت و حل مسائل و چالش‌های صنعت فولاد بپردازد. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» گفت‌وگویی با علیرضا شریفی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه حواهید خواند:

ارزیابی جنابعالی از نقش سرمایه‌های انسانی داخلی جهت تحقق توسعه پایدار در تولید و صنعت کشور چیست؟ 

بدون هیچ شکی، یکی از مهمترین پیشران‌های علمی و صنعتی هر کشور، استفاده موثر و بهینه از توان علمی و خلاقیت جسورانه جوانان آن سرزمین است. از این رو، لازم است که بها دادن به این خلاقیت‌ها و هدایت‌ آن‌ها به سمت‌وسویی که منتهی به خلق ارزش افزوده و تقویت و افزایش توان علمی و تاب‌آوری شود، در سرلوحه راهبردها و برنامه‌های کلان بنگاه‌های اقتصادی و شرکت‌هایی قرار گیرد که سعی در توسعه قابلیت‌های رقابتی خود دارند تا از این رهگذر بتوان ضمن تقویت بنیه و استحکام ساختارهای اقتصادی و مالی و افزایش مقاومت آن‌ها در برابر تکانه‌های بیرونی و داخلی، با پرورش ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های در دسترس در مسیر رسیدن به یک توسعه پایدار و تحقق شکوفایی تکنولوژیکی و صنعتی حرکت کرد.

مقوله نوآوری تا چه اندازه می‌تواند در امر توسعه پایدار و فراگیر موثر واقع شود و تحقق آن، به ویژه در صنعت فولاد در گرو چه راهکارهایی است؟

با توجه به تجربیات ارزنده و بسیاری که در کشورهای توسعه‌یافته و یا در حال توسعه وجود دارد، ارزش دادن به مفاهیمی همچون نوآوری و به خصوص نوآوری‌های ساختارشکنانه، یکی از مهم‌ترین عواملی محسوب می‌شود که این قابلیت را برای بنگاه‌های اقتصادی فراهم کرده است تا در مسیر توسعه پایدار و فراگیر قدم بردارند. این مسئله  آنقدر اهمیت داشته که سازمان جهانی استاندارد با تشکیل کمیته مربوطه، اقدام به تدوین استانداردی کرده است که راهنمای موثری برای قدم نهادن در این راه باشد. باید توجه داشت حرکت در مسیر فوق ممکن نیست مگر با سرمایه‌گذاری و بهادادن به شرکت‌های دانش‌بنیان و حمایت‌ از آن‌ها تا به این ترتیب در میان چندین طرح و تحقیق، روشی برای بهبود شرایط یا خلق محصولات یا خدمتی جدید حاصل شود؛ البته نکته مهم در این بین، شکل‌گیری یک هم‌سویی و همکاری مناسب میان نهادهای علمی و پژوهشی، شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌ها با فعالان حوزه صنعت است تا به این ترتیب، ضمن شناسایی و تحلیل روندها، الزامات محیط کسب‌وکار و چالش‌ها و چاره‌اندیشی برای مواجهه با آن‌ها، پشتیبانی و حمایت لازم از ایده‌ها، ابتکارات و نوآوری‌ها به بهترین شکل صورت پذیرد.

یکی از پیش‌نیازهای اساسی برای تحقق موارد مطروحه، استراتژی‌ها و برنامه‌های جامع نهادهای بالادستی و سیاست‌گذار برای تقویت همه‌جانبه پتانسیل‌های تخصصی و علمی کشور است. در واقع با توجه به موارد مطرح شده، تدوین راهبردهای کلان در حوزه وزارت صنعت، معدن و تجارت و ارگان‌ها و بازوهای تخصصی‌تر آن مانند ایمیدرو و شرکت ملی فولاد ایران، با توجه به نقش‌ تعیین‌کننده و اثرات کلی آن‌ها بر صنعت زنجیره تولید فولاد در کشور امری واجب و ضروری است و می‌تواند راهگشای مسیر شکوفایی و توسعه پایدار این صنعت استراتژیک و مادر باشد. نگاهی به تجربه دیگر کشورها از جمله چین نیز نشان می‌دهد که اتخاذ یک راهبرد جامع و فراگیر و اجرای موثر آن با جلوگیری از دوباره‌کاری‌ها و اتلاف منابع می‌تواند به تسریع، بهبود و بهینه‌ترشدن این روند کمک کند. در همین راستا، راهکارهایی مانند  تجمیع مطالعات و ایجاد بانک‌های اطلاعاتی تخصصی و هم‌اندیشی شرکت‌های فولادی می‌تواند مسیر تحقق این امر را هموار سازد.

شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب اجرای چه برنامه‌هایی را در این زمینه در دستور کار خود قرار داده است؟

شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب به عنوان بازوی توانمند هلدینگ فولاد خوزستان که در راستای بومی‌سازی خدمات فنی، طراحی و مهندسی، مشاوره، نظارت و انتقال دانش و تجارب ارزنده به صنعت فولاد کشور با هدف‌گذاری تبدیل شدن به سازمانی سرآمد در ارائه خدمات و مشاوره فنی فعالیت می‌کند، از ابتدای تاسیس و شروع به فعالیت، راهبرد استفاده هم‌زمان از نیروهای نخبه جوان و پرسنل باتجربه فولاد را برای خود تعریف کرده است. در همین راستا، جذب جوانان خلاق و دارای ایده‌های نو همواره در دستور کار این شرکت قرار داشته است تا به این ترتیب، در مسیر راهبردی‌ای که با همکاری پیشکسوتان و هم‌فکری جوانان ترسیم‌ شده، به سوی تعالی و خلق ارزش برای شرکت حرکت کنیم. در واقع همواره کلیدواژه اصلی مسیر اقدامات و تحولات شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب، آمیختن کیمیای تجربه با عنصر خلاقیت و ابتکار و رسیدن به بهترین خروجی و نتیجه از این طریق است. دریافت تندیس بلورین تعالی سازمانی از سازمان مدیریت صنعتی کشور در سال ۱۴۰۳، خود مهر تاییدی برای اعتلا و کارایی بالای فرایندهای جاری در مجموعه ما و تخصص و تعهد بسیار بالای پرسنل توانمند آن است. از سوی دیگر، شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب دست همکاری خود را به سوی مراکز دانشگاهی از طریق دفاتر ارتباط با صنعت دراز کرده است. در همین راستا، این شرکت با پشتیبانی و حمایت مالی از پایان‌نامه‌هایی که در صدد رفع مشکلات و چالش‌ها و بهینه‌سازی فرایندها و روندهای زنجیره تولید فولاد در هلدینگ معظم فولاد خوزستان هستند، سعی در استفاده از توان، دانش و ایده‌های جوانان خارج از این سازمان را دارد.

اهم اهداف و اقدامات شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب در سال ۱۴۰۴ که به «سرمایه‌گذاری برای تولید» نام‌گذاری شده است، چیست؟

گفتنی است یکی از چالش‌های بزرگ امروز صنعت فولاد ایران، شرایط ناترازی‌ انرژی در کشور است که عملکرد این صنعت را تحت تاثیر قرار داده و موجب بروز عدم‌النفع‌های قابل توجهی برای آن شده است. در همین راستا، شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب هدف‌گذاری خود برای سال جاری را بر این حوزه متمرکز کرده است. بهینه‌سازی مصرف و استفاده مجدد از حامل‌های انرژی و بازیابی ضایعات، از جمله حوزه‌هایی هستند که این شرکت بر آن‌ها تمرکز خواهد کرد. علاوه‌براین، استفاده از روش‌های جایگزین مانند استفاده از هیدروژن تولید شده در صنایع پتروشیمی به عنوان گاز احیایی در فرایند احیای مستقیم آهن، از جمله اقداماتی است که تحولی بنیادین را در مسیر پیشرفت و تعالی صنعت فولاد ایجاد می‌کند و علاوه بر اینکه بخش عمده‌ای از چالش‌های این صنعت را از جنبه محدودیت‌های مصرف گاز طبیعی رفع می‌کند، با کاهش انتشار کربن موجب سبزتر شدن فرایند تولید فولاد در هلدینگ فولاد خوزستان و هم‌سو شدن بیشتر آن با روندهای جهانی خواهد شد.