صنایع آهن و فولاد از بخش های پیشرو و پربازده در بازار سرمایه به شمار می روند که هم در زمینه فروش داخلی و هم صادرات به بازارهای جهانی توانسته اند موفق عمل کنند و به نظر می رسد این پیشتازی نه تنها دامنه دار خواهد بود بلکه با رفع موانع می تواند این صنعت را به پیشران توسعه صادرات غیرنفتی تبدیل کند.
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، تولید فولاد در سال ۱۴۰۳ را معادل ۳۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تن اعلام کرد.
شرکت فولاد مبارکه اصفهان با تعریف پویش «هر نفر یک قدم روبهجلو»، یک نگاه و جریان ملی را در شرایط حساس اقتصاد کشور راهاندازی کرده است که در صورت اجرای موفق آن، میتواند به الگویی برای دیگر صنایع بزرگ همچون نفت، گاز و پتروشیمی، خودروسازی و... تبدیل شود و نام «فولاد» را بیش از گذشته در مسیر توسعه و پیشرفت صنعت و اقتصاد کشور بر سر زبانها بیندازد.
مجتمع صنعتی اسفراین را میتوان یکی از الگوهای تجلی و شکوفایی توانمندیهای داخلی برشمرد. این مجتمع در طول سالهای گذشته، بیش از ۲۵۰ گرید فولادهای آلیاژی مطرح و استراتژیک در مقیاس جهانی را تولید کرده و به شکلی مستمر، توانمندیهای خود را در زمینه تولید قطعات و تجهیزات فولادی بزرگ با تناژ بالا توسعه داده است؛ مسیری که هماکنون نیز ادامه دارد و مجتمع صنعتی اسفراین با بلوغ، تجربه و دانشی که در حوزه قطعات فولادی آلیاژی کسب کرده، امروز قدم در راه جدیدی در عرصه ماشینسازی گذاشته و قرارداد ساخت ماشینآلات فوق سنگین معدنی را منعقد کرده است.
در باب «جایگاه اجتماعی صنعت» از چند حیث میتوان سخن گفت (کما اینکه گفتهاند و نوشتهاند) اما مهمترین موضوعی که شایسته است به آن پرداخته شود، رابطه و نسبتی است که میان جامعه و دیدگاه اجتماع و حتی نسبتی که میان نظم سیاسی و حقوقی یک کشور با رشد صنعتی و اقتصادی آن برقرار است؛ نسبتی که میتوان آن را مانند قانون «ظروف مرتبطه» در علم فیزیک بازنمایی کرد که بر اساس آن، درون دو ظرفی که از پایین به یکدیگر مرتبط هستند، سطح مایع در هر دو ظرف ارتفاع یکسانی میگیرد. بر همین قیاس میتوان گفت که جامعه و اقتصاد (نظم اجتماعی و رشد اقتصادی و صنعتی)، ارتباطی بیواسطه داشته و تاثیری مستقیم بر یکدیگر میگذارند و مختصات هر یک، میتواند محتوای دیگری را دچار تغییر کند.
مدیر کارخانه شرکت فولاد شرق کاوه گفت: ناترازی انرژی در سالهای اخیر به پاشنهآشیل بخش صنعت کشور، به ویژه صنایع فولادی تبدیل شده است؛ این در حالی است که اساسا صنعت فولاد ایران بر پایه مزیتهای موجود در زمینه انرژی شکل گرفته و چشماندازهای آن نیز با فرض برخورداری از همین مزیتها ترسیم شده است.
شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور (کنور) به عنوان شرکتی پیشرو در حلقههای نخست زنجیره فولاد که کارنامه درخشانی از رکوردهای استخراج و تولید محصولات معدنی را نیز به ثبت رسانده، علیرغم افزایش هزینههای تولید در سالهای اخیر با بهبود کارایی و اثربخشی و سرمایهگذاری مناسب توانسته است با بهینهسازی ساختار بهای تمامشده، روند سودآوری را در حوزه فعالیت خود حفظ کند و در مسیر توسعهای فراگیر و همهجانبه گام بردارد؛ به گونهای که امروز این شرکت از حیث سودآوری، ارزشآفرینی و افزایش حاشیه سود، پرچمدار بخش معدن و صنایع معدنی و فلزی به شمار میآید.
مجتمع پتاس خور و بیابانک، نخستین تولیدکننده پتاس در کشور به شمار میآید و یکی از بزرگترین ذخایر املاح معدنی در خاورمیانه را نیز در اختیار دارد. برونسپاری عملیات راهبری و سرمایهگذاری این مجتمع به بخش خصوصی در سال ۱۳۹۸ را میتوان نقطه عطف تاریخی آن دانست که با رشد چشمگیر شاخصهای عملکردی این مجتمع از جمله تولید و استخراج همراه بوده است؛ البته دامنه تاثیر این موضوع بسیار گسترده بوده و حتی افزایش قابلتوجه میزان اشتغال در این مجتمع را نیز به ارمغان آورده است. روند روبهرشد عملکرد مجتمع پتاس خور و بیابانک و تعهد این مجتمع به تداوم این روند، نویدبخش خودکفایی کشور در تولید پتاس طی آیندهای نزدیک است.
در گذشته، مفهوم «سرمایههای سازمان» پیش از هر چیز تداعیگر منابع مالی و مادی آن بود اما در سالهای اخیر این مفهوم دستخوش تحولات بزرگی شده است. در واقع امروز اصلیترین دارایی و سرمایه هر بنگاه اقتصادی، منابع انسانی آن هستند و عملکرد و تخصص آنها اصلیترین مولفه موثر بر کارآیی کل سازمان به شمار میآید. بنابراین به جرات میتوان گفت که در دنیای امروز، سازمانی موفق است که در راستای توسعه سطح آموزش و شایستگی این سرمایههای اصلی خود تلاش کند. شرکت جهان فولاد سیرجان نیز به عنوان یکی از بازیگران استراتژیک صنعت فولاد کشور همواره تلاش داشته است تا برنامههای فراگیری را در راستای توسعه همهجانبه سرمایههای انسانی و شایستگیهای آنها دنبال کند؛ راهبردی که نتیجه آن امروز به وضوح در رشد چشمگیر عملکرد تولید و فروش و درآمدزایی این شرکت قابل مشاهده است.