به گزارش کنکاش فردا، هرچند بازار شوینده ها مملو از محصولات متنوع و رنگارنگ است اما این روزها تولیدکنندگان شوینده کشور حال و روز خوبی ندارند. از یک طرف افزایش هزینه های لجستیک و نبود کانتینر و کشتی برای واردات مواد اولیه مورد نیاز برای تولید، از یک طرف گرانی مواد اولیه داخلی و بسته بندی های تولید داخل و هزینه های گمرک همگی دست به دست هم داده اند تا تولید داخلی را از رونق بندازند.
موانعی که بیشتر از جنس داخلی هستند و کمتر مرتبط به تحریم ها و سیاست های خارجی هستند اما کمر تولیدکنندگان را با گرانی شکسته اند؛ به طوری که انتظار می رود به زودی ادامه تولید از صرفه بیفتد. با این حال بختیار علم بیگی، رئیس هیات مدیره انجمن صنایع بهداشتی، آرایشی و شوینده قول می دهد که تولیدکنندگان نمی گذارند بازار خالی شود و عرصه برای جولان سود جویانی که مخالف تولید داخلی و موافق واردات هستند باز شود. گفت و گوی بازار با این فعال صنعت شوینده را در ادامه خواهید خواند.
* به عنوان رئیس انجمن صنایع بهداشتی، آرایشی و شوینده وضعیت تولید کنندگان صنف خود را در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ چگونه ارزیابی می کنید؟
در دو سه ماه گذشته صنعت شوینده دچار مشکلات بسیاری شده است و بعضی از از مواد اولیه اصلی که که از آسیای جنوب شرقی تامین می شد با این موضوع مواجه شدند که یا کانتینر نیست یا اینکه اگر کانتینر هست مناسب مواد اولیه شوینده نیست که بتواند کارهای انتقال مواد اولیه را انجام دهند و کالاها را به کشتی برساند.
کشتیرانی نمی تواند مواد اولیه تولیدکنندگان شوینده را که حالت روغنی دارند را به دلیل مشکلات کانتینر هایش حمل کند
بر اساس گفته کارشناسان کشتیرانی الان کشتی ها و کانتینر های موجود مشکل دارند و می گویند کانتینرها یمان آنقدر فرسوده هستند که نمی توانیم مواد اولیه شوینده را که حالت روغنی دارد حمل کنیم.
* علاوه بر معضل فرسودگی و ناتوانی کشتیرانی برای حمل مواد روغنی شوینده، هزینه های تولید چقدر تغییر یافته است؟
علاوه بر مشکلاتی که به آن ها اشاره شد، از یک طرف مشکل اساسی این است که قیمت ها آنقدر بالا رفته است که رفته رفته دوباره برای تامین نقدینگی دچار مشکل می شویم. همچنین با توجه به این افزایش قیمت، تولید را هم از توجیه اقتصادی خارج می کند این امکان وجود دارد که تا چند ماه دیگه به سمت زیان دهی در تولید برسیم.
* برخی از کارشناسان از افزایش های عجیب و غریب هزینه های بین المللی لجستیک تا ۷۰۰ درصد صحبت می کنند، این موضوع در کنار نوسانات ارزی چه مشکلاتی برای تولیدکنندگان شوینده ایجاد کرده است؟ به نظرتان احتمال افزایش قیمت تولیدات شوینده وجود دارد؟
بله، با ادامه روند موجود احتمال افزایش قیمت ۴۰ تا ۴۵ درصد محصولات شوینده وجود دارد؛ متاسفانه وقتی مسئولان قیمت تمام نهاده های تولید از جمله برق، گاز و آب را به راحتی افزایش داده اند و گاز بیش از ۱۰ برابر شده است، گرانی سایر تولیدات هم دور از انتظار نیست.
* متولیان با چه سیاستی می توانند بدون اینکه تولیدکنندگان هم دچار چالش شوند جلوی افزایش قیمت ها را بگیرند؟
بله، اگر موافقت کنند و قیمت مواد اولیه داخلی را کاهش دهند این گرانی رخ نمی دهد. همچنین نیاز است که وزارت نفت به بعضی نفت ارزان بدهد تا واحد هایی که نیاز به مواد نفتی دارند تولید را ادامه دهند و معضل جدیدی مواجه شده اند. اما به طور قطع چنین کاری انجام نمی دهند.
* تولید کنندگان صنف مواد شوینده با چالش تامین ارز مواجه هستند؟
در مورد تامین ارز کمی شرایط بهتر شده اما اثر آن در نبود کشتی و نداشتن کانتینر مناسب و غیره خنثی شده است.
* گمرک هماهنگی لازم برای واردات را دارد یا همچون گذشته مشکلاتی در این بخش هم وجود دارد؟
گمرکات از نظر ظاهری درصد هزینه گمرک را کاهش داده اند اما از آن طرف با توجه به افزایش قیمت ارز باز هزینه گمرکات هم بین ۴ تا ۶ برابر افزایش یافته است.
* با این تفاسیر تولیدکنندگان هنوز در مسیر تولید با زیان نرسیده اند؟
خیر، اما دور از انتظار نیست. البته این موضوع به منزله خالی شدن بازار شوینده نیست. با توجه به اینکه تولیدکنندگان همواره سعی دارند بازار خالی نماند حتی بدون سود هم تلاش می کنند که تولید را ادامه دهند تا جامعه با چالش کمبود کالا مواجه نشود.
تولیدکنندگان شوینده کشور حتی به قیمت زیر بار زیان دهی رفتن هم اجازه نمی دهند سودجویان واردات را از سر بگیرند
از یک طرف اگر کالا نباشد هم این نگرانی برای آن ها وجود دارد که برخی از شرایط سو استفاده کنند و مسیر واردات را باز کنند. بنابراین به این دلایل حتی گاهی این اتفاق افتاده که تولیدکنندگان با ضرر تولید کنند. حتی سال ها چندین بار تولیدکنندگان بین ۱۰ تا ۱۵ درصد تولید همراه با زیان انجام داده اند اما نگذاشته اند بازار با کمبودی مواجه شود.
* در مورد بحث تامین لوازم بسته بندی محصولات بهداشتی به خصوص پلیمری ها چه چالشی وجود دارد؟
اگر تولیدکنندگان محصولات پلیمری مقداری با سایر تولیدکنندگان همکاری داشته باشند چالش ها هم کمتر می شود. البته سود پتروشیمی ها بسیار بالا است و هیچ گونه همکاری ای از سوی آن ها وجود ندارد. این کالایی که امروز خریداری می شود برای بار بعدی به همین قیمت نیست و روزانه قیمت ها در محصولات پتروشیمی ها افزایش می یابد.
از این رو هم صنف تولیدکنندگان مواد شوینده و هم تولیدکنندگان لبنی دچار مشکل شده اند. بنابراین اگر مقداری از حاشیه سود محصولات پلیمری کاسته شود صنایع دیگر هم می توانند کمی نفس بکشند و تولید را بهتر ادامه دهند.
* الان وضعیت صادرات به چه شکل است؟
صادرات به خاطر نحوه بازگشت ارز دچار مشکل است. سختگیری هایی هم در مورد برگشت ارز هست و اگر مشتری نقدی هم بخواهد خرید کند نمی توانیم همکاری کنیم چون صادرات محسوب نمی شود. یعنی بانکی برای این کار نداریم که بتواند ارز را برگرداند.
* به عنوان رئیس انجمن صنایع بهداشتی، آرایشی و شوینده چه خواسته ای از متولیان دارید تا شرایط برای ادامه تولید بهبود یابد؟
همین که کشتیرانی دست خودشان است و می توانند کمک کنند و همچنین در مورد مواد پلیمری تولید پتروشیمی های داخلی می توانند قیمت ها را منطقی تر کنند. به طور کلی دولت بهتر از ما شرایط تمام صنایع را می داند و اگر کمک کند به همه کمک می شود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
مدیرعامل شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه یزد گفت: کارخانه کلافسازی با ظرفیت تولید ۴۵۰ هزار تن کلاف فولادی، به رغم چالشها و موانع متعدد از جمله تحریم، مشکلات مالی و انتقال فنآوری که در مسیر هفت ساله ساخت با آنها مواجه بودیم، با پیشرفت صد درصدی تا پایان دیماه امسال افتتاح میشود.
طی معاملات امروز بورس انرژی ایران، برای نخستینبار سوخت سبز در این بورس به فروش رسید.
روسیه در ۲ تا سه سال آینده به رهبر جهانی استخراج ارزهای دیجیتال تبدیل میشود.
جزئیات سند ساماندهی رمزارزها در کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور بررسی و اهداف و سیاست های این سند به تصویب رسید.
دیدگاه بسته شده است.