با ۵۳۰ میلیون متر مکعب بودجه آبی وارد سال آبی جدید شدیم

مدیر دفتر بهره‌برداری و نگهداری تاسیسات آبی و برق‌آبی شرکت آب‌ منطقه‌ای تهران اظهار داشت:

به گزارش کنکاش فردا، محمد شهریاری در نشستی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در آغاز سال ۱۴۰۰ با شرایط فوق‌العاده خشکسالی و بارش کم مواجه بودیم، اظهار داشت: در فروردین ماه  ۱۴۰۰ کمترین بارش ۵۳ سال اخیر را داشتیم به طوری که ۲٫۳ میلی‌متر بارندگی را در حوزه تهران شاهد بودیم و اندک برفی هم که وجود داشت، بدون جاری شدن به صورت روان‌آب تبخیر شد و همین شرایط تا انتهای شهریور ماه ادامه داشت و با حجم ذخیره ۵۳۰ میلیون متر مکعب آب، وارد سال آبی ۱۴۰۰- ۱۴۰۱ شدیم و این در حالیست که سال آبی قبل ۸۵۰ میلیون متر مکعب ذخیره آبی داشتیم.

وی با اشاره به اینکه طی دو سال گذشته به دلیل شیوع کرونا، مصرف آب از حالت نُرم خارج و میزان مصرف جهت بهداشت افزایش یافت، گفت: حجم آب برای مصارف یک ساله یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون متر مکعب است و این به این معناست که با یک دِبی ۳۵ متر مکعب بر ثانیه آب از سدهای پنجگانه و منابع زیرزمینی تهران خارج می‌شود اما علیرغم این شرایط توانستیم بدون کمترین چالش، تامین آب داشته باشیم.

مدیر دفتر بهره‌برداری و نگهداری تاسیسات آبی و برق‌آبی شرکت آب‌ منطقه‌ای تهران با بیان اینکه در اسفند ماه به لحاظ بارش به گونه‌ای شد که بیلان آبی مخازن مثبت شد، افزود: در این ماه ورودی‌ها افزایشی و آبگیری مخازن انجام شد و با همین بودجه آبی وارد فصل بهار می‌شویم البته امیدواریم بارش‌ها تداوم داشته باشد و شرایطی ایجاد شود تا بتوانیم از اکثریت ذخیره برفی بهره‌برداری کنیم تا کسری یک سال گذشته جبران شود.

شهریاری با اشاره به ۵ سد در حال بهره‌برداری تامین کننده آب استان تهران یادآور شد: در سطح شهر تهران ۶۲۶ حلقه چاه نیز تامین کننده آب هستند که در شرایط نرمال، ۷۰ درصد از آب مورد نیاز از آبهای سطحی و ۳۰ درصد از چاه‌های عمیق تامین می‌شوند.

وی با بیان اینکه از مهر ماه تاکنون ۱۴۹ میلی‌متر بارش در استان داشته‌ایم، اذعان کرد: در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که این رقم ۲۱۰٫۹ میلی‌متر بوده است، ۲۹ درصد کاهش را شاهد هستیم.

این مقام مسئول ادامه داد: در اسفند ماه شرایط بارش به گونه‌ای بود که در مقایسه با ۴۱ میلی‌متر بارندگی سال گذشته جلو افتادیم و این افزایش باعث شد آبگیری بیلان مثبت داشته باشد. البته در مقایسه با ۵۳ سال گذشته همچنان ۱۶درصد عقب هستیم و درواقع نسبت به متوسط بلندمدت هنوز به وضعیت مطلوب نرسیده‌ایم.

شهریاری با بیان اینکه ورودی آب به سدها در سال جاری ۳۱۳ میلیون متر مکعب بوده است، خاطرنشان کرد: این رقم در سال گذشته ۴۰۳ میلیون متر مکعب بوده یعنی ۲۲ درصد کاهش را شاهدیم.

وی تاکید کرد: در حال حاضر موجودی آب مخازن سدها ۳۵۰ میلیون متر مکعب است و این در حالیست که سال گذشته این رقم ۵۷۲ میلیون متر مکعب بوده یعنی ۲۲۲ میلیون متر مکعب کاهش یافته است.

مدیر دفتر بهره‌برداری و نگهداری تاسیسات آبی و برق‌آبی شرکت آب‌ منطقه‌ای تهران اضافه کرد: میزان کسری به حدی است که با وجود نزولات جوی و کسری که طی یک سال گذشته به سدها تحمیل شده، شرایط شکننده جبران شود و تا حدی با حاشیه امن وارد پیک تابستان می‌شویم.

شهریاری با بیان اینکه امسال به لحاظ افت مخزن، مجبور شدیم سد ۵۸ ساله امیرکبیر را از مدار خارج کنیم، گفت: سال ۹۹ به جهت ترسالی رکورد زدیم. بعضی از نیروگاه‌ها بالای ۶۰۰ هزار مگاوات تولید برق داشتند اما امسال به ۴۰۰ هزار مگاوات رسیدیم. سهم برق‌آبی‌های تهران هم در مقایسه با کشور ۳ تا ۴ درصد است که عدد بالایی نیست.

وی در پاسخ به سوال ایلنا درباره اینکه آیا کیفیت آب با توجه به کسری مخازن تغییری داشته است، بیان کرد: خط قرمز وزارت نیرو، تامین آب باکیفیت است. آب منطقه‌ای پیشرفته‌ترین پایش آنلاین کیفی سدها را انجام می‌دهد و هم مبادی ورودی و خروجی کنترل می‌شود که با کوچکترین مشکل بلافاصله سنسورها آلارم می‌دهند و اگر مشکل حادی باشد اجازه ارسال آب داده نمی‌شود، در کنار آن، وزارت بهداشت نیز نمونه‌برداری در محل انجام می‌دهد و تاکنون بازخوردی به لحاظ مشکل کیفی نداشته‌ایم و همچنان آب شرب تهران یکی از باکیفیت‌ترین آب‌ها است.

این مقام مسئول در پاسخ به سوال دیگر ایلنا درباره علاج‌ بخشی سد لار توضیح داد: از سال‌های قبل مطالعات جلوگیری از فرار آب سد لار انجام شده بنا بر این است آبی که از مدار خارج می‌شود مهار شده و جهت تامین آب تهران منتقل شود اما هیچگاه به حق‌آبه لار و مازندران خدشه‌ای وارد نشود. ما بر اساس سند ابلاغی و توافق با محیط زیست و وزارت کشور در بالادست عمل می‌کنیم.

شهریاری خاطرنشان کرد: در حال حاضر پروژه علاج‌ بخشی به لحاظ کمبود منابع مادی، متوقف است و در صورت تامین اعتبار به سرعت وارد فاز اجرایی پروژه خواهیم شد.