به گزارش کنکاش فردا، اقتصاد سیاست بینالملل در سالهای اخیر تحولات مهمی به خود دیده که یکی از آنها خیزش کشورهای درحال توسعه در اقتصاد و پررنگ شدن نقششان در نظام تجاری جهان است اتفاقی که ثقل قدرت را در جهان به هم ریخت و این کشورهای در حال توسعه توانستند روزی غیر از واردات و بازاری برای شرکتهای فراملیتی بودن خود به یک قطب تجاری و صادراتی تبدیل شوند.
به گواهی تاریخ کشورمان ایران هم که از یک اقتصاد ساده و تکمحوری نفتی بهرهمند بود در تحولات نظام اقتصادی شرایط را برای یک اقتصاد متنوع ایجاد کرد شرایطی که ایجاد کردنش به این راحتیها نبود و جنگهای گوناگون اقتصادی و کارشکنیهای مختلف دست به گریبانش مانعهای گوناگونی ساخته و میسازد.
با تشدید تحریمها در چند سال اخیر که هدفی جز نابودی قطعی کشورمان نداشت صحنه اقتصاد برای اینکه روی پایش بایستد تکانههای شدیدی را تحمل کرد تکانههایی که او را قویتر و به خود متکی ساخت تا روزی بتواند به این آمار حدود ۲.۵ میلیون تنی کالای صادراتی آن هم از یک استان دور افتاده جنوب شرقی کشور برسد.
در این گزارش با تکیه بر افزایش صادرات از سیستان و بلوچستان و آمار هفت ماههی که از آن گفته شد عوامل نقش آفرین در این افزایش صادرات را بررسی کردیم تا به این سوال جواب دهیم “سیستان و بلوچستان آیا در مسیر آینده و پیشرفت قرار دارد؟”
صادرات کالاها و رشد اقتصادی
امروزه مسلم شده که بین رشد اقتصادی و صادرات از کشور ارتباط تنگاتنگی وجود دارد نظریهپردازان اقتصاد بینالملل با اعتقاد فوق العاده به نقش رشد و توسعه اقتصادی در صادرات از آن به عنوان موتور رشد این مفهوم نام میبرند.
میزان صادرات سیستان و بلوچستان در هفت ماهه سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ ارزش ۱۲ درصد و از نظر وزن ۲۷ درصد افزایش داشته است این موضوع را ناظر گمرکات سیستان و بلوچستان و مدیرکل گمرک زاهدان گفت و در همین ارتباط تاکید کرد که ارزش کل کالاهای صادراتی اظهار شده در استان و سایر استانهای کشور از طریق گمرکات این استان در هفت ماهه سالجاری ۸۶۷ میلیون و ۱۲۳ هزار و ۷۷۶ دلار است. با توجه به صادرات افزون بر ۸۶۷ میلیون دلاری در سیستان و بلوچستان میتوان گفت رشد اقتصادی تا حدی در این استان محقق شده و تحریمها نه تنها نتوانسته سنگ جلوی پایش بیندازد بلکه قدرتمندترش کرده است.
جهانی شدن و صادرات
از بعد اقتصادی، آزادسازی و جهانی شدن باعث افزایش حجم و نوع مبادلات مرزی کالاها و خدمات میشود در واقع این پدیده همراه با کاهش موانع تجاری افزایش صادرات را به همراه دارد.
وقتی در روزگار تحریمها صادرات اتفاق میافتد آن هم از نوع غیرنفتیاش که به گفته ناظر گمرکات سیستان و بلوچستان عمده این اقلام صادرات در استان طی مدت هفت ماهه سالجاری سیمان و کلینکر، خرما، گاز، تخم گشنیز و سایر محصولات کشاورزی بوده و به کشورهای پاکستان، افغانستان، عمان و امارات متحده عربی صادر شده نشان میدهد که جهانی شدن توانسته در کشورمان راه خودش را طی کند هر چند که تحریمها همواره سدی بر این قضیه بوده و هست.
بازارچههای مرزی اختیاری خاص برای صادرات
تجارت در بازارچههای مرزی ظرفیتی بینظیر برای صادرات و تحول منطقه محسوب میشود و کمک قابل توجهی به چرخه اقتصاد و تولید کشور میکند تجارتی که در استانی مثل سیستان و بلوچستان با داشتن هفت بازارچه مرزی فعال، ظرفیتی خاص در این استان است.
۷۶۲ هزار تن کالا از ابتدای امسال تا پایان مهر از طریق بازارچههای مرزی این استان صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۳۲ درصدی را نشان میدهد این آمار را مبین علی میر مدیر بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان گفت و تاکید کرد که سیمان، کاشی، سرامیک، بیسکوییت، کیک، آبمیوه، میوه، رانی و دیگر اقلام خوراکی عمده کالاهایی است که از طریق بازارچه های مرزی این استان صادر میشود.
این ۷۶۲ هزار تن صادرات کالا از بازارچههای مرزی نکته مهمی است که مورد توجه مسوولان هم بوده و رییس جمهوری وقتی به سیستان آمد بر آن تاکید کرد تا اینکه با بازگشایی درب مستقل بازارچه مرزی میلک و رسمیت یافتن مرز گمشاد و میرجاوه زمینه ای فراهم کرد که مردم این منطقه از مواهبش برخوردار شوند.
هر چند عوامل مختلفی در پیشرفت یک کشور و استان موثر است اما موضوعی مثل صادرات که علاوه بر اشتغالزایی و رونق تولید، ارزآوری هم دارد یکی از راههای اثبات شده برای توسعه است راهی که در سیستان و بلوچستان تا حدی طی شده و از تحریم گذر کرده و در جواب سوالی که در مقدمه گفتیم “سیستان و بلوچستان آیا در مسیر آینده و پیشرفت قرار دارد؟” باید گفت برای افزایش صادرات رشد اقتصادی، فعالیت قوی بازارچههای مرزی و جهانی شدن اقتصاد تا حدی اتفاق افتاده و آمار هم آن را تایید میکند اما مطمئنا کافی نیست و راه زیادی در پیش خواهد بود که با توجه به ظرفیت های موجود این استان و عزم دولت برای شکوفایی آنها، آینده روشنی برای این استان و کشور در حوزه اقتصاد متصور است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان گفت: در حوزه فراپسکرانه به دنبال احداث شهر لجستیک هستیم و نیاز است ارگان های مختلف به ما کمک کنند که زمین مورد نیاز برای احداث این شهر را مهیا کنیم.
مدیر عامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی گفت: سالانه حدود ۱۵ میلیارد دلار صادرات محصولات پتروشیمی داریم، از این رقم بابت کالا و تجهیزاتی که وارد میکنیم، دو میلیارد دلار ارز از کشور خارج میشود که از این میزان ۷۰۰ میلیون دلار مربوط به هلدینگ خلیج فارس است.
وزیر نیرو در نخستین سفر استانی هیات دولت چهاردهم به استان سیستان و بلوچستان، آغاز عملیات اجرایی یک نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۲۰۰ مگاوات را در دستور کار دارد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ۶ میلیارد دلار درآمد ارزی بخش کشاورزی کشور، نزدیک به سه میلیارد دلار متعلق به محصولات باغبانی است که به بیش از ۱۰۰ کشور دنیا صادر میشود.
دیدگاه بسته شده است.