سنگ‌اندازی‌های دولتی سرمایه‌گذاران معدنی را فراری داد تصمیمات غلط سیاسیون بخش معدن را به رکود کشاند

نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران گفت: کسانی که در راس، تصمیم گیری برای بخش معدن قرار دارند، افراد سیاسی کشور هستند که تصمیم گیری‌های غلط سیاسیون معادن را به رکود کشانده است.

به گزارش کنکاش فردا،طی سال‌های اخیر به خصوص در دوران تحریم یکی از بخش‌هایی که با رکود و چالش‌های فراوانی مواجه شد، بخش معدنی ایران بود. زیرا با توجه به مشکلات اقتصادی، نبود تجهیزات به روز دنیا و خودتحریمی‌ها و ریسک‌های فراوانی که بخش معدن با آن روبه رو بوده است، سرمایه‌گذران رغبت کمتری برای سرمایه‌گذاری در این بخش از خود نشان داده اند.

اما از موارد مهم دیگری که بر روی سرمایه‌گذاری معدنی تاثیر ات فراوانی گذاشته، تصمیمات غلط دولت است. متاسفانه کسانی که در راس، تصمیم‌گیری برای بخش معدن قرار دارند، افراد سیاسی کشور هستند نه افرادی که اطلاعات معدنی خوبی دارند. این افراد براساس برنامه‌های سیاسی کشور یکسری تصمیماتی برای بخش معدن اتخاذ می کنند که چنین تصمیمات نادرستی بر پیکره معادن صدمه وارد کرده و مشکلاتی را برای بخش معدنی کشور ایجاد کرده که شاید دیگر قابل جبران نباشد. زیرا همین تصمیم‌گیری‌ها و برنامه ریزی‌هاست که باعث رونق در بخشی و یا برعکس رکود در آن بخش می شود.

 

سرمایه‌گذران رغبتی برای سرمایه‌گذاری در بخش معدن ندارند

سیف الله آراسته، نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران در خصوص چالش‌های سرمایه‌گذاری در بخش معدن به بازار گفت: طی سال‌های اخیر به خصوص در دوران تحریم، در کدام بخش اقتصادی کشور سرمایه‌گذاری زیاد شده است؟ طی سال‌های اخیر تقریبا در تمامی بخش‌های اقتصادی کشور سرمایه‌گذاری کاهش یافته است. معدن هم از جمله بخش‌هایی بوده که دچار چنین مشکلی شده و سرمایه‌گذران رغبتی برای سرمایه‌گذاری در بخش معدن از خود نشان ندادند.

وی افزود: کاهش سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف اقتصادی و معادن دلایل متعددی دارد که از جمله می توان به رکود بازار، شرایط بد اقتصادی مردم، شرایط بد صادرات، قوانین خلق الساعه، سنگ اندازیها و مشکلاتی که دولت ایجاد می کند، خود تحریمی‌ها دولتی و مسائلی شبیه این اشاره کرد.

به گفته وی؛ در واقع هر کدام از این چالش‌ها حتی به تنهایی مشکل بزرگی است، چه برسد به این که تمامی این معضلات در کشورمان وجود دارد و فشار زیادی را بر بخش های مختلف صنعتی و اقتصادی کشور وارد کرده است.

آراسته تاکید کرد: موارد فوق همگی باعث شده اند که بخش های مختلف اقتصادی برای سرمایه گذران مطلوب نباشد و مورد استقبال سرمایه گذران قرار نگیرد. چرا که با وجود مشکلات فراوانی که در این بخش‌ها به چشم می خورد، دیگر برای سرمایه‌گذران توجیه اقتصادی ندارد که سرمایه‌هایشان را در این بخش‌ها وارد کنند و با چالش‌های بیشماری مواجه شوند.

او گفت: در بخش معدن ریسک‌های زیادی وجود دارد که به طور کلی بسیاری از سرمایه‌گذران در این بخش ورود پیدا نمی کنند. وقتی ریسک‌ها با مشکلات دیگری هم همراه شود دیگر برای سرمایه‌گذاری هیچ جذابیتی باقی نمی ماند.ورود ماشین آلات با قیمت‌های سرسام آوری روبه رو هستند که دولت هم در این راستا هیچ گونه حمایتی از خود نشان نداده تا معدنکاران بتوانند وسایل مورد نیاز خودشان را به طریقی وارد کنند

نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران خاطر نشان کرد: اما در بخش معدن به جز مشکلاتی که بیان شد، هزینه‌های جانبی معدن هم بسیار زیاد است. برای بخش معدن به تجهیزات و ماشین آلات هم نیاز داریم که ورود این ماشین آلات با مشکلات زیادی مواجه شده است. همچنین ورود ماشین آلات با قیمت‌های سرسام آوری روبه رو هستند که دولت هم در این راستا هیچ گونه حمایتی از خود نشان نداده تا معدنکاران بتوانند وسایل مورد نیاز خودشان را به طریقی وارد کنند.

به گفته وی؛ تنها حمایتی که طی چند دهه اخیر از معادن صورت گرفته در زمان آقای محلوجی بوده که وزرات معادن و فلزات را در اختیار داشته اند. در آن زمان تجهیزات و ماشین آلات معدنی خوبی وارد بخش معدن شد. درنتیجه ورود این تجهیزات در آن زمان رونق زیادی به بخش معادن بخشید و تحولی ایجاد کرد. اما از آن زمان تاکنون هیچ حمایتی از بخش معادن و فلزات معدنی صورت نگرفته است.بی توجهی به معدن و وارد نکردن ماشین آلات به روز دنیا از جمله مشکلات بسیار مهمی است که بخش معدن را بسیار آزار می دهد و باعث رکود و بی انگیزگی در این بخش اقتصادی کشور شده است

آراسته گفت: بنابراین بی توجهی به معدن و وارد نکردن ماشین آلات به روز دنیا از جمله مشکلات بسیار مهمی است که بخش معدن را بسیار آزار می دهد و باعث رکود و بی انگیزگی در این بخش اقتصادی کشور شده است. لذا اگر این بی توجهی‌ها ادامه پیدا کند فعالیت بسیاری از معادن کشور متوقف می شود.

وی تصریح کرد: از موارد مهم دیگری که بر روی سرمایه‌گذاری معدنی تاثیر گذاشته، تصمیمات غلط دولت است. متاسفانه کسانی که در راس، تصمیم‌گیری برای بخش معدن قرار دارند، افراد سیاسی کشور هستند نه افرادی که اطلاعات معدنی خوبی دارند.

به گفته وی؛ این افراد براساس برنامه‌های سیاسی کشور یکسری تصمیماتی برای بخش معدن اتخاذ می کنند که چنین تصمیمات نادرستی بر پیکره معادن صدمه وارد کرده و مشکلاتی را برای بخش معدن ی کشور ایجاد می کند.

وی در خصوص این که دولت می خواهد کسری بودجه خود را از طریق معادن کشور تامین کند بیان کرد: بحثی که درحال حاضر وجود دارد این است که می گویند معدن می تواند جایگزین نفت شود. اما به نظر من این تفکر اشتباهی است که مدتی است بر سر زبان ها افتاد، زیرا شاید معادن ایران پتانسیل های خوبی را داشته باشند؛ ولی با شرایط فعلی امکان تحقیق چنین چیزی ممکن نیست.

آراسته اذعان داشت: برای این که معادن ایران بتواند جایگزین نفت شود در مرحله اول باید زیرساخت‌های این امر مهم آماده شود. درحالی که هنوز دولت زیرساختی برای این امر فراهم نکرده است. درنتیجه چطور می توان توقع داشت بدون وجود زیرساخت‌ها که یک اصل اساسی است معادن جایگزین صنعت نفت شود.

نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران ادامه داد: اگر دولت تصمیم بگیرد که برای بخش معدن هزینه‌های سرباری را در نظر بگیرد، منجر به تعطیلی بیشتر معادن خواهد شد. زیرا با وجود تحریم‌ها، نداشتن تجهیزات کافی و مشکلات اقتصادی بیشتر معادن ایران یا تعطیل هستند و یا در حالت نیمه فعال قرار دارند که این مساله می تواند بار اقتصادی منفی را به کشور تحمیل کند.

به گفته آراسته، بنابراین اگر دولت بخواهد در بودجه ریزی‌های آینده و تصمیم گیری‌ها چنین چیزی را در نظر بگیرد، یعنی هزینه‌های بیشتری را برای معادن لحاظ کند، مطمئنا منجر به تعطیلی بیشتر معادن خواهد شد. زیرا درحال حاضر با شرایطی که معادن در آن به سر می برند توان پرداخت هزینه‌های بیشتری را ندارند تا دولت بخواهد به این بخش تحمیل کند.

وی در خصوص توسعه معادن در برنامه‌های توسعه‌ای بیان کرد: فعلا چیزی درخصوص توسعه معادن در برنامه ریزی‌ها ندیده ایم. حتی در برنامه توسعه هفتم که ارائه شده ، متاسفانه هیچ برنامه ای برای توسعه معادن ملاحظه نشده است. درواقع هیچ برنامه جدیدی برای توسعه معادن درنظر گرفته نشده و هرچه هست همان مواردی است که در گذشته وجود داشته است.

او تصریح کرد: دولت گرچه در صحبت‌هایی که می کند ممکن است سیاست‌هایی را بیان کند که تصمیم دارد آنها را در بخش معادن و صنایع انجام دهد، ولی فعلا هیچ گونه گشایشی در بخش معادن و صنایع معدنی مشاهده نشده و مشکلات معادن همچنان پابرجاست. درواقع همه چیز در حد یک حرف یا برنامه باقی مانده و به مرحله عملیاتی شدن نرسیده است.

او خاطرنشان کرد: اگر قرار است تسهیلاتی از طرف دولت در اختیار بخش معدن قرار بگیرد باید برای کل بخش معدن این امکانات در نظر گرفته شود. نه این که فقط به یک بخش خاصی توجه ویژه مبذول دارند و سایر بخش‌ها بی‌‌پشتوانه به مسیر خود ادامه دهند.

نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران تاکید کرد: درحال حاضر بخش معادن ایران، چه معادن بزرگ و چه معادن کوچک در شرایطی قرار دارند که بدون حمایت‌های دولتی نمی توانند در روند درستی قرار بگیرند. بنابراین تمامی بخش‌های معدنی نیازمند حمایت و توجه دولت هستند و باید به تمامی بخش‌های معدنی کمک شود تا از رکودی که در آن گیر افتاده اند رها شوند.

وی اظهار داشت: همچنین باید هم شرایط ورود ماشین آلات معدنی تسریع شود و معدنکاران بتواند حداقل بخشی از تجهیزات مورد نیاز خود را با کمک دولت وارد کنند. هم این که خودتحریمی‌ها و هزینه‌های سربار از روی دوش معدنکاری ایران برداشته شود تا سرمایه‌گذران چه داخلی و چه خارجی با رضایت کامل در این بخش اقتصادی ورود پیدا کنند.