به گزارش کنکاش فردا، امروزه جایگاه بخش معدن به عنوان یکی از ارکان اساسی رشد اقتصادی پایدار و اشتغالزایی مولد در کشور بر کسی پوشیده نیست؛ جایگاهی که حفظ و تقویت آن مستلزم ارتقای سطح بهرهوری و کارایی و استفاده بهینه از سرمایهگذاریها و پتانسیلهای ارزشآفرینی است. در واقع بهبود سطوح راندمان و کارآمدی در بخش معدن، کلید تقویت رقابتپذیری و مطمئنترین مسیر برای تحقق اهداف و چشماندازهای رشد اقتصادی کشور به شمار میآید. با توجه به اهمیت این مسئله، موضوع توسعه شاخصهای بهرهوری در این حوزه باید به صورت هدفمند و برنامهریزی شده و در همه ابعاد توسط متولیان و فعالان مورد توجه قرار بگیرد. شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور «کنور» که از فعالان مهم و استراتژیک حلقههای نخست زنجیره فولاد در غرب کشور شناخته میشود، موضوع بهرهوری را در همه ابعاد کسبوکار خود به صورت جدی دنبال میکند و با استفاده از فناوریهای جدید و ترسیم الگوهای بهینهسازی عملکرد، بهرهوری را در حوزههای مختلف فعالیت خود بهبود میبخشد. از آنجایی که فعالیت این شرکت در بخش بالادست زنجیره فولاد صورت میگیرد، بهبود عملکرد آن میتواند منجر به چابکسازی و پویایی عملکرد حلقههای پاییندستی نیز شود. از این رو، «کنور» تمرکز جدی بر ارتقای سطح بهرهوری از طریق چابکسازی در تولید و استقرار سیستمهای مناسب دارد تا بیشترین درآمدزایی را با صرف حداقل هزینه تولید محقق کند.
یک نقش تاثیرگذار
به صورت کلی، فعالیتهای اکتشاف و معدنکاری به دلیل محدودیت منابع و دشواری فرایندهای استخراج، ماهیتی پرریسک و توام با عدم قطعیت دارند و این شرایط پرریسک ایجاب میکند که ارتقای سطح بهرهوری عملکرد اولویت اصلی فعالان این بخش باشد. شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور نیز حرکت به سمت بهبود و ارتقای بهرهوری و کارایی را از نخستین مرحله یعنی اکتشافات و حفاری آغاز و تا تولید محصولات نهایی دنبال میکند که توجه به این مسئله با نتایج و دستاوردهای درخور توجهی همراه بوده است. افزایش چشمگیر ذخایر سنگآهن در نواحی غربی کشور از مهمترین این دستاوردها است که از موثر بودن رویکردها و تمهیدات «کنور» در خصوص ارتقای سطح بهرهوری در حوزه اکتشاف و معدنکاری حکایت دارد. بر اساس آمارهای ارائهشده، آمار حفاری اکتشافی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور از مرز ۶۰ هزار متر در سال ۱۴۰۱ و ۸۰ هزار متر در سال ۱۴۰۲ عبور کرده که فراتر از طرح اولیه بوده است. همچنین پیشبینی میشود میزان حفاری در سال ۱۴۰۳ نیز از ۶۰ هزار متر عبور کند.
مقایسه آمار استخراج سنگآهن توسط این شرکت نیز در ۶ ماهه نخست دو سال اخیر رشد چشمگیر ۳۷ درصدی داشته است. استفاده از فناوریهای نوین و ماشینآلات با ظرفیت مناسب و ارتقای سطح آمادهبهکاری تجهیزات در کنار برنامهریزی برای حفظ پایداری تولید را میتوان از مهمترین عوامل موثر بر تحقق رشد تولید در این شرکت برشمرد.
تکنولوژی و استفاده از ماشینآلات و تجهیزات جدید و با ظرفیت مناسب، دو مقوله بسیار مهم در فعالیتهای اکتشاف و معدنکاری به شمار میروند زیرا استفاده از فناوریهای جدید در فرایند اکتشافات معدنی، دقت و صحت برداشت دادهها و مدل کانسار را افزایش میدهد و در فرایند استخراج، چرخههای عملیاتی و برنامههای زمانبندی، هزینهها و کل عملکرد تولید را بهبود میبخشد. بخش عمدهای از عملکرد بخش معدن، به کارکرد ماشینآلات و تجهیزات آن وابسته هستند و به همین سبب شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور برنامهریزی هدفمندی را برای تامین به موقع قطعات و تجهیزات و نیز بهبود مستمر فرایند نگهداری و تعمیرات ماشینآلات در دستور کار دارد تا به این ترتیب از طریق ارتقای آمادهبهکاری ماشینآلات معدنی و عملکرد آنها و نیز خوراکدهی مناسب خطوط تولید، برنامههای تولید طبق هدفگذاریها محقق شوند.
نگاهی به آمار تولید محصولات «کنور» نشان میدهد که تولید کنسانتره این شرکت در هشت ماهه سال ۱۴۰۳ به بیش از یک میلیون و ۸۷ هزار تن رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۱۳ درصد رشد را تجربه کرده است و به نظر میرسد با تداوم روند فعلی، تولید بیش از ظرفیت یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن کنسانتره محقق خواهد شد. در مجموع ضریب بهرهبرداری و نسبت تولید به ظرفیت کنسانتره شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در سالهای اخیر نیز روند صعودی و روبهرشدی داشته است که این مسئله از تلاش این شرکت برای افزایش بهرهوری و استفاده حداکثری از ظرفیتهای خود حکایت دارد. گفتنی است تولید گندله این شرکت نیز در بازه زمانی یاد شده بیش از ۴۱۳ هزار تن بوده که در مقایسه با سال قبل از آن ۳۶ درصد افزایش یافته است.
محور پایداری تولید
رویکردهای سازمانی برای ارتقای سطح بهرهوری باید به صورت دقیق و همهجانبه باشند و تمهیدات لازم برای بهبود در هر بخش در نظر گرفته شوند تا کلیه شاخصهای بهرهوری تولید در همه حلقههای زنجیره ارزش بهبود یابند و در نهایت محصولاتی با کیفیت بالا به بازار عرضه شود. در این راستا، شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور آزمایشگاههای کنترل کیفیتی را با تجهیزات مناسب و بهروز راهاندازی کرده است تا از این طریق بتواند به صورت مستمر کیفیت محصولات را کنترل و بررسی کند و ارتقا ببخشد. در واقع سنجش مستمر کیفیت محصول، یکی از محورهای اقدامات این شرکت برای کنترل و پایش سطح بهرهوری در واحدهای تولید محسوب میشود که منجر به کیفیت بالای محصول و بهرهوری بالا در همه ابعاد شده است.
نظر به تاثیرات مستقیم فرایندهای معدنی بر شرایط زیستمحیطی و نیز اهمیت بالای تامین پایدار انرژی برای تداوم فعالیتهای معدنی و صنعتی، شرکت صبانور تمرکز ویژهای بر بهبود راندمان مصرف انرژی و بهینهسازی مصرف سوختهای فسیلی داشته و با استفاده از رویکردهای مدیریت انرژی، برنامهریزی برای اجرای پروژههای بهینهسازی و بازسازی تجهیزات پرمصرف، مصرف آب، برق و گاز را در تمامی نواحی تولید در ماههای اخیر کاهش داده است. در این راستا، ابتدا تجهیزات پرمصرف و نقاط قابل بهبود شناسایی میشوند و سپس اقدامات لازم برای کاهش و بهینهسازی مصرف انرژی صورت میپذیرد. در واحد گندلهسازی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور، کلیه نقاط قابل بهبود در کورهها شناسایی شدهاند و عملیات بهبود و اصلاح در هریک از آنها انجام گرفته است. به عنوان مثال، در برنامههای نگهداری و تعمیرات این شرکت اصلاحات لازم در دمپر فنهای اصلی، سنسورهای درایر و سیستم جرقهزن اتوماتیک برای بهینهسازی مصرف انرژی صورت گرفته است.
باید در نظر داشت که اجرای برنامههای نگهداری و تعمیرات و توجه مضاعف به استانداردها و سیستمهای مدیریت انرژی در شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور، منجر به بهبود کارایی و اثربخشی مصرف انرژی و جلوگیری از هدررفت منابع انرژی شده است. علاوهبراین، تاثیرات زیستمحیطی مانند کاهش آلودگی هوا، کاهش هزینههای سوخت و مصرف آب از دستاوردهای این شرکت در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی در واحد گندلهسازی به شمار میآیند. علاوهبراین، شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در کارخانه تولید کنسانتره نیز از با اجرای سیستم بازگردانی آب توانسته است هم آب مصرفی کارخانه را به حداقل برساند و هم با بازگرداندن آب باطله به کارخانه، شاخصهای زیستمحیطی فعالیت خود را ارتقا دهد.
یک نگاه ویژه
منابع انسانی محور عملکرد و بهرهوری بخش معدن به شمار میآیند. مهارت و تخصص منابع انسانی و دانش آنها در تجزیه و تحلیل دادهها در فعالیتهای معدنی و صنعتی از اهمیت بسیاری برخوردار است و هر چه تکنولوژیها و فناوریها جدیدتر و پیچیدهتر شوند، نقش و جایگاه منابع انسانی نیز در ارتقای سطح بهرهوری سازمان افزایش مییابد. باید در نظر داشت که مهارت و دانش منابع انسانی علاوه بر اینکه به افزایش آمادهبهکاری تجهیزات و ماشینآلات کمک شایانی میکند، میتواند در شناسایی عیوب و اشکالات دستگاهها موثر واقع شوند و حتی زمینه خودکفایی و بومیسازی و داخلیسازی برخی قطعات را ایجاد کند. با توجه به این مسئله، شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور نیز برنامههای متنوعی را در خصوص ارتقای سطح دانش و مهارت منابع انسانی در دستور کار دارد که از جمله آنها میتوان به آگاهیبخشی به مسائل ایمنی، بهداشت و زیستمحیطی و آموزش و شناسایی مسائل مرتبط با ماشینآلات و تجهیزات اشاره کرد.
در مجموع فعالیتهای معدنی و صنعتی تحت تاثیر تحولات تکنولوژیکی قرار گرفتهاند که بهرهوری در این بخش را به طور مستمر بهبود میبخشند. بنابراین شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور نیز در مسیر همگام شدن با تحولات روز، فناوریهای نوین و بهبود مستمر شاخصهای تولید و مصرف حرکت میکند تا بتواند با بهروزرسانی فرایندها به بالاترین سطح بهرهوری دست یابد. باید در نظر داشت که «کنور» در این خصوص تعاملات و ارتباطات سازندهای را با سایر شرکتهای فعال در بخش معدن و صنایع معدنی و شرکتهای دانشبنیان برقرار میکند و این تبادل تجربه و تخصص میتواند راهکارهای سازنده و نوآورانهای را برای ارتقای سطح بهرهوری در شرکتهای معدنی و صنعتی ایجاد کند.
نمودار ۱٫ عملکرد هشت ماهه استخراج سنگآهن و تولید سنگآهن دانهبندی شرکت صبانور در سالهای اخیر
نمودار ۲٫ عملکرد تولید کنسانتره شرکت صبانور در سالهای اخیر
نمودار ۳٫ عملکرد تولید گندله شرکت صبانور در سالهای اخیر
این مطلب بدون برچسب می باشد.
مجتمع صنعتی اسفراین از جمله تولیدکنندگان مقاطع و قطعات فولاد آلیاژی کشور به شمار میآید که با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته، دانش فنی روز و منابع انسانی متخصص، نقش بیبدیلی در تامین نیازهای حیاتی صنایع استراتژیک کشور ایفا میکند و توانسته است با تولید قطعات سنگین و خاص فولادی، بخشی از نیاز صنایع به این محصولات را پوشش دهد. این مجتمع در ماههای اخیر با هدف توسعه بازارها و ایجاد فرصتهای نقشآفرینی در نمایشگاههای بینالمللی حضور یافته و توانمندیها و دستاوردهای خود را به عرصه نمایش گذاشته است، اقدامی که نتیجه آن، علاوه بر معرفی توانمندیها و پتانسیلهای درخشان این شرکت، منجر به عقد تفاهمنامههای ساخت ماشینآلات طرح توسعه معدن مس میدوک، ساخت بلوک سیلندر و چرخهای قطار شده است.
رقابتپذیری و رشد جایگاه در فضای پیچیده امروز کسبوکارها، پیشنیازهای بسیاری را میطلبد که بیتردید ارتقای بهرهوری از مهمترین آنها است. این موضوع در صنعت فولاد به عنوان صنعتی مادر که به طور مستقیم بر پیشبرد فعالیتها در بسیاری از صنایع دیگر و در نهایت توسعه صنعتی و اقتصادی کشور تاثیرگذار است، اهمیت ویژهای دارد. شرکت فولاد اکسین خوزستان با تولید محصولات ارزشافزای فولادی، نقش منحصربهفردی در حلقه نهایی زنجیره فولاد ایران ایفا میکند. این شرکت گامهای استواری را در راستای ارتقای بهرهوری تولید و تاثیرپذیری حداقلی از چالشها و موانع موجود برداشته؛ مسیری که با دستاوردهای قابلتوجهی نیز برای این شرکت همراه بوده است.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: ظرفیت تولید فولاد در کشور سالانه ۵۰ میلیون تن است که به خاطر ناترازی انرژی تنها از ۳۰ میلیون تن آن استفاده میشود.
بهرهوری در محیط کسبوکار به صورت استفاده بهینه و کارآمد از مواد و منابع در دسترس تعریف میشود. این مقوله در صنعت آلومینیوم کشور که به لحاظ تامین مواد اولیه با محدودیت مواجه است و به عنوان صنعتی انرژیبر شناخته میشود، اهمیت دوچندانی دارد. شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو)، به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان آلومینیوم کشور، موضوع ارتقای مستمر بهرهوری را در همه ابعاد و جوانب فعالیت خود در قالب برنامههای مختلف دنبال میکند. به علاوه، این شرکت با بهرهمندی از تکنولوژیهای پیشرفته و بهکارگیری منابع انسانی متخصص، عملکرد و کارایی فرایندها را تا حد ممکن افزایش داده است که این امر در رشد رقابتپذیری و سودآوری این شرکت نیز موثر واقع میشود.
دیدگاه بسته شده است.