به گزارش کنکاش فردا، یکی از منویات مقام معظم رهبری، تحقق چشمانداز معدن به جای نفت است. همچنین طبق ماده ۴۸ قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، سیاستهایی از جمله رشد اقتصادی، اجرای طرحهای عظیم اقتصادی ملی، پیشران، روزآمد و مبتنی بر آیندهنگری و تکمیل زنجیره ارزش و جهش اقتصادی تا افق ۱۴۰۷ برنامهریزی و هدفگذاری شده است. طبعا تحقق این برنامه در گروی تامین زیرساختهای مناسب با مشارکت صنایع مختلف است. یکی از مولفههای کلیدی تحقق این چشمانداز ارزشمند، توسعه و تقویت توان داخلی برای رسیدن به بالاترین سطوح خودکفایی و تامین نیاز کشور با تکیه بر دانش و تخصصی داخلی است. در همین راستا و با توجه به ظرفیتهای فنی و تولیدی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، به واسطه سرمایهگذاریهای صورتگرفته در مجتمع صنعتی اسفراین و تجربیات موفق این شرکت در حوزه ساخت و تامین قطعات و تجهیزات و ماشینآلات زیربنایی صنایع معدنی و فولادی، در سه دهه گذشته مدیران ارشد مجتمع تصمیم بر آن داشتند تا با ورود به حوزه ماشینسازی چرخه تولید را در مجتمع کامل و برخی از برنامههای مرتبط با صنعت را محقق کنند.
مجتمع صنعتی اسفراین، بزرگترین تولیدکننده مقاطع و قطعات فولاد آلیاژی در کشور به شمار میآید که با استفاده از فناوریهای نوین، دسترسی به دانش فنی پیشرفته و تجهیزات و ماشینآلات جدید و همچنین منابع انسانی متخصص، بیش از سه دهه است که در این حوزه فعالیت میکند و امروز با توانایی تولید انواع مقاطع فولادی آلیاژی به عنوان پشتیبان صنایع استراتژیک کشور مانند نفت و گاز، نیروگاهی، راهآهن، معدن، کشتیسازی و سیمان به شمار میآید. ساخت و تولید محصولات انحصاری و مطابق با سفارش مشتریان و تنوع بالای سبد محصولات شامل مقاطع سنگین، قطعات ریختهگری و آهنگری و قطعات ماشینکاری از مهمترین نقاط قوت این مجتمع به شمار میآید که امکان پاسخگویی به نیاز مشتریان ویژه را نیز فراهم کرده است. مجتمع صنعتی اسفراین طی ماههای اخیر با تکیه بر نقاط قوت خود و حضور در نمایشگاههای داخلی و بینالمللی در جهت توسعه بازار و گسترش همکاری با صنایع مختلف گام برداشته است و با ارائه دستاوردها و توانمندیهای خود در چنین رویدادهایی علاوه بر اینکه زمینه توسعه همکاری با فعالان صنعت را فراهم کرده است، به شناسایی نیازهای بازار و توسعه و تنظیم سبد محصولات میپردازد؛ موضوعی که با حضور این مجتمع در نمایشگاههای بینالمللی ایران متافو و معدن ایران (ایران کانماین) رقم خورد.
حضوری پویا و اثرگذار
اساسا فعالیت مجتمع صنعتی اسفراین در چند بخش کلی شامل ریختهگری پیوسته، ذوب و ریختهگری آلیاژی، آهنگری و پرس، ماشینکاری و قطعهسازی، عملیات حرارتی و ذوب قطرهای دنبال میشود که این مسئله توانمندی بالایی را برای ساخت انواع قطعات و تجهیزات استراتژیک و حساس ایجاد کرده است؛ به طوری که این مجتمع امروز قادر است قطعات حساس و خاص آلیاژی را که پیشتر از طریق واردات تامین میشد، در داخل کشور تولید کند. از آنجایی که تکنولوژی تولید مجتمع صنعتی اسفراین بر اساس دانش فنی شرکتهای تولیدی بزرگ مانند «GFM»، بوهلر آلمان، دانیلی ایتالیا، اینتکو اتریش و اشکودا جمهوری چک شکل گرفته است، از توانایی ویژهای برای ساخت و تولید محصولات باکیفیت و قابل رقابت برخوردار بوده و این مسئله آن را به مجموعهای پویا و یادگیرنده در صنعت فولاد تبدیل کرده است.
مجتمع صنعتی اسفراین با تکیه بر نقاط قوت خود، در مسیر ساخت و تولید قطعات استراتژیک و انحصاری گام برمیدارد و با حضور فعال در رویدادهای بینالمللی، محصولات خود را در بازارهای داخلی و خارجی به نمایش میگذارد. حضور در بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی ایران متافو و هجدهمین نمایشگاه بینالمللی معدن ایران (ایران کانماین) دستاوردهای ارزشمندی را برای این مجتمع به همراه داشت. با توجه به اینکه محصولات مجتمع صنعتی اسفراین در ساخت و تولید ماشینآلات صنعتی و صنایع استراتژیک کاربرد دارند، حضور در این نمایشگاهها گامهای بلندی در راستای توسعه بازار و بهرهمندی از فرصتهای فروش بوده و نتایج ارزشمندی را برای این مجتمع به همراه داشته است.
ارائه برنامههای توسعهای مجتمع صنعتی اسفراین در ساخت قطعات و تجهیزات استراتژیک فولادی در نمایشگاههای مذکور، زمینه توسعه همکاریهای ویژه و ترسیم برنامه مشترک با فعالان بخش معدن و صنایع معدنی را فراهم کرده است. در این راستا، میتوان به حضور مسئولان خانه معدن استان خراسان شمالی در غرفه مجتمع صنعتی اسفراین اشاره کرد که پل ارتباطی مهمی برای معرفی امکانات و قابلیتهای فنی و ساخت ماشینآلات و تجهیزات معدنی میان این تولیدکننده برجسته کشور محسوب میشود و تقویت این رابطه دوجانبه، امکان گسترش همکاری این مجتمع را با فعالان صنایع معدنی در سراسر کشور فراهم میکند.
دستاوردهای حضور در نمایشگاه
طراحی ماشینآلات صنعتی و تشکیل تیمهای طراحی و فنی برای ساخت آنها، از مهمترین برنامههای توسعهای مجتمع صنعتی اسفراین به شمار میآید. در این راستا، مذاکرات و رایزنیهایی با متخصصان باسابقه طراحی ماشین کشورهای خارجی مانند ژاپن و آلمان انجام شده است تا به این ترتیب زمینه ساخت و تولید ماشینآلات صنعتی در داخل کشور و بدون الگوبرداری از نمونههای خارجی فراهم شود. این مسئله علاوه بر اینکه منجر به توسعه دانش فنی و تخصصی در داخل کشور میشود، بستر مناسبی را برای انتقال تکنولوژیهای نوین به صنعت فراهم میآورد و توانمندیهای داخلی را در این خصوص تقویت میکند. علاوهبراین، پشتیبانی از صنایع و چابکسازی آنها از طریق ساخت و تولید ماشینآلات صنعتی به ارتقای سطح رقابتپذیری آنها منجر میشود. باید در نظر داشت که طراحی و ساخت ماشینآلات صنعتی با رفع اشکالات قبلی و مطابق با دانش فنی روز، منجر به ارتقای کیفیت محصولات خواهد شد. پرورش نیروی کار بامهارت و متخصص، صرفهجویی ارزی و افزایش رقابتپذیری، بخشی دیگر از جنبههای مثبت ساخت ماشینآلات صنعتی به شمار میآید و به طور خاص، برنامهریزی مجتمع صنعتی اسفراین برای ورود به این حوزه، زمینه خودکفایی کشور را برای تامین تجهیزات صنایع مختلف فراهم میآورد و منجر به تسریع در اجرا و بهرهبرداری از پروژههای صنعتی میشود.
امضای تفاهمنامه همکاری و مشارکت در تکمیل و اجرایی شدن طرحهای توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران، ماحصل حضور این مجتمع در این نمایشگاههای بینالمللی بود. مجتمع فولاد اسفراین با برخورداری از سطوح بالای دانش فنی، تجهیزات و ماشینآلات بهروز و توانمندی بالا در ساخت و تولید قطعات استراتژیک، میتواند با طراحی و تولید ماشینهای صنعتی، هم اجرای پروژههای توسعهای شرکت ملی صنایع مس ایران را سرعت ببخشد و هم صرفهجویی ارزی چشمگیری را حاصل کند. قرارداد ساخت تجهیزات طرح توسعه فاز ۴ معدن مس میدوک که به سرمایهگذاری ۱۰ میلیون یورویی نیاز دارد، میان شرکت ملی صنایع مس ایران و مجتمع صنعتی اسفراین منعقد شد و به این ترتیب ریختهگری قطعات سنگین مانند بدنه ژیراتوری، چرخدنده و هدوال بالمیل و … و ماشینکاری این قطعات که از دقت و حساسیت بالایی برخوردارند، توسط این مجتمع صورت خواهد گرفت.
ساخت بلوک سیلندرهای چهار هزار اسب بخار در ساخت موتورهای اصلی محرک دیزلهای راهآهن و شناورهای سبک نیز از دیگر تفاهمنامههای مجتمع صنعتی اسفراین در نمایشگاه بود. به صورت کلی، موتورهای دیزلی به دلیل کارایی و راندمان بالا و طول عمر طولانی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند و با توجه به بازدهی بالای این موتورها نسبت به نوع بنزینی، صرفهجویی بالایی در مصرف انرژی دارند. بلوک سیلندر به عنوان پایهای برای نصب اجزای موتور، ایجاد تکیهگاه، کنترل دما، روانکاری و تحمل فشار نقش مهمی در ساختار کلی تجهیزات ایفا میکنند. با توجه به پیچیدگی، حساسیت و دقت بالای فرایند تولید این تجهیز استراتژیک، برخورداری از امکان ساخت آن جلوه دیگری از توانمندیهای مجتمع صنعتی اسفراین در عرصه خودکفایی و تامین نیازهای صنعت به شمار میآید. علاوهبراین، حضور این مجتمع در نمایشگاههای بینالمللی فرصت مناسبی را برای گسترش همکاری با تولیدکنندگان خارجی قطعات و تجهیزات فولادی آلیاژی فراهم میآورد که از جمله این موارد میتوان به امضای تفاهمنامه تولید چرخ قطار با یک شرکت چینی اشاره کرد. ساخت و تولید چرخ قطار از یک سو منجر به خودکفایی کشور به این محصول استراتژیک در کشور خواهد شد و از سوی دیگر امکان توسعه صادرات آن را فراهم میکند که این مسئله قدرت ساخت و تولید محصولات فولادی آلیاژی مجتمع صنعتی اسفراین را به نمایش میگذارد.
حلقه اتصال تولید و توسعه
تبدیل شدن به مجموعهای پیشرو در ساخت و تولید محصولات آلیاژی و سوپرآلیاژی با ارائه راهحلهای نوین و تقویت توانمندی تولید و مشارکت، محور اهداف و چشماندازهای مجتمع صنعتی اسفراین را تشکیل میدهد؛ موضوعی که میتواند منجر به تقویت و توسعه بومیسازی و داخلیسازی قطعات و تجهیزات استراتژیک فولادی در کشور شود و آثار مثبت آن را میتوان در بهبود و بهینهسازی برخی تجهیزات مشاهده کرد. به عنوان مثال، ساعت کارکرد نمونههای خارجی تایرهای «HPGR» که پیش از این از کشورهای آلمان و چین به کشور وارد میشدند، حدود هفت هزار ساعت بود که با اعمال تغییراتی بر روی آنها، این کارکرد به بیش از دو برابر افزایش یافته است.
به طور کلی، ساخت و تولید قطعات جدید و بهبود و اصلاح آنها در قالب پروژهای تحقیقاتی در واحد تحقیق و توسعه مجتمع صنعتی اسفراین انجام میشود. این واحد که یکی از بخشهای کلیدی و حلقه اتصال بخشهای مختلف این مجموعه با یکدیگر به شمار میآید، رسالت ارزشمندی را در ارتقای کیفیت محصولات و توسعه سبد محصول ایفا میکند. استخراج دانش فنی تولید محصولات و گریدهای متنوع فولادی، تنها یکی از جنبههای فعالیت واحد تحقیق و توسعه این مجتمع به شمار میآید. علاوهبراین، ارائه راهکارهای فنی در ارزیابی کیفیت و علل مشکلات کیفی، توسعه دانش فنی و قابلیتهای تجهیزاتی و آزمایشگاهی برای تولید محصولات خاص، انجام مطالعات تحقیقاتی در حوزه ارتقای کیفیت محصولات و بهبود فرایندهای تولید، از دیگر ابعاد رسالتهای واحد تحقیق و توسعه این مجتمع محسوب میشوند. این واحد با تمرکز بر بومیسازی فناوریهای پیشرفته و کاهش وابستگی کشور به واردات، به عنوان نیروی محرک تحقق اهداف مجتمع صنعتی اسفراین در راستای خودکفایی صنعتی و ساخت و تولید محصولات جدید شناخته میشود و با تکیه بر دانش فنی متخصصان و پژوهشگران، بستر مناسبی را برای طرحهای نوآورانه و توسعهای و بهبود کیفیت محصولات و دستیابی به استانداردهای بینالمللی فراهم میکند.
بنا به آنچه گفته شد، مجتمع صنعتی اسفراین امروز با تمرکز بر تولید محصولات ویژه و استراتژیک فولادی، نه تنها در مسیر خودکفایی و پیشرفت مستمر حرکت میکند بلکه توسعه فراگیری را نیز برای صنایع استراتژیک کشور رقم میزند. باید در نظر داشت که برخورداری از تکنولوژی ساخت و تولید چنین محصولاتی نه تنها زمینه خودکفایی و خوداتکایی صنایع معدنی و فلزی را به تولیدکنندگان داخلی و کاهش وابستگی به واردات ایجاد میکند بلکه میتواند منجر به توسعه صادرات و نقشآفرینی موثرتر این مجتمع در بازارهای بینالمللی و رشد درآمدهای ارزی شود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
رقابتپذیری و رشد جایگاه در فضای پیچیده امروز کسبوکارها، پیشنیازهای بسیاری را میطلبد که بیتردید ارتقای بهرهوری از مهمترین آنها است. این موضوع در صنعت فولاد به عنوان صنعتی مادر که به طور مستقیم بر پیشبرد فعالیتها در بسیاری از صنایع دیگر و در نهایت توسعه صنعتی و اقتصادی کشور تاثیرگذار است، اهمیت ویژهای دارد. شرکت فولاد اکسین خوزستان با تولید محصولات ارزشافزای فولادی، نقش منحصربهفردی در حلقه نهایی زنجیره فولاد ایران ایفا میکند. این شرکت گامهای استواری را در راستای ارتقای بهرهوری تولید و تاثیرپذیری حداقلی از چالشها و موانع موجود برداشته؛ مسیری که با دستاوردهای قابلتوجهی نیز برای این شرکت همراه بوده است.
روز سهشنبه 18 دی ماه 1403، نشست خبری مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با اهالی رسانه در حاشیه نخستین روز از ششمین دوره جشنواره ملی فولاد در برج میلاد برگزار شد.
بهرهوری در محیط کسبوکار به صورت استفاده بهینه و کارآمد از مواد و منابع در دسترس تعریف میشود. این مقوله در صنعت آلومینیوم کشور که به لحاظ تامین مواد اولیه با محدودیت مواجه است و به عنوان صنعتی انرژیبر شناخته میشود، اهمیت دوچندانی دارد. شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو)، به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان آلومینیوم کشور، موضوع ارتقای مستمر بهرهوری را در همه ابعاد و جوانب فعالیت خود در قالب برنامههای مختلف دنبال میکند. به علاوه، این شرکت با بهرهمندی از تکنولوژیهای پیشرفته و بهکارگیری منابع انسانی متخصص، عملکرد و کارایی فرایندها را تا حد ممکن افزایش داده است که این امر در رشد رقابتپذیری و سودآوری این شرکت نیز موثر واقع میشود.
شرکت صنایع مس شهید باهنر با بهرهگیری از تجربه چندین دهه فعالیت در صنعت مس، به عنوان یکی از پیشگامان تولید محصولات مسی شناخته میشود. این شرکت با تکیه بر فناوریهای نوین و فرایندهای پیشرفته، توانسته است علاوه بر تامین بخشی از نیاز داخلی، در مسیر توسعه صادرات و نقشآفرینی در بازارهای بینالمللی گام بردارد. محصولات مسی شرکت صنایع مس شهید باهنر از استانداردهای بینالمللی برخوردارند و در صنایع مختلف مانند الکترونیک، خودروسازی، انرژی و ساختوساز کاربرد دارند. بنابراین تمرکز این شرکت بر رشد تولید و توسعه سبد محصولات علاوه بر اینکه میتواند منجر به تامین نیاز صنایع پاییندستی و تکمیل زنجیرههای ارزش شود، جایگاه و عملکرد این شرکت را در تولید محصولات استراتژیگ، جلوگیری از خامفروشی و توسعه صادرات ارتقا میدهد.
دیدگاه بسته شده است.