مجتمع فولاد غدیر نیریز در سالهای اخیر، نگاهی جامع و فراگیر را به موضوع تحقق توسعه و آرمان جهش تولید داشته است؛ به طوری که همزمان با اقدامات و سرمایهگذاریهای لازم در خصوص تکمیل زنجیره ارزش، برنامهها و طرحهای توسعهای گستردهای نیز در خصوص زیرساختهای انرژی و آب به اجرا در آمده است تا به این ترتیب، بستر مناسبی برای تولید پایدار و خلق ارزش در این مجتمع فراهم آید و امروز فولاد غدیر نیریز به عنوان یکی از پیشگامان توسعه زنجیره فولاد در کشور برشمرده میشود. احداث و راهاندازی واحد فولادسازی، پساب تصفیهخانه صنعتی، انتقال آب خلیج فارس به مجتمع فولاد غدیر نیریز و خرید سهام نیروگاه خورشیدی با ظرفیت نهایی ۵۰ مگاوات، بخشی از پروژههای این مجتمع در راستای جهش تولید هستند که تاکنون به بهرهبرداری رسیدهاند. با توجه به برنامه توسعه متوازن و همهجانبهای که در این مجتمع ترسیم شده است، احداث واحد گندلهسازی با ظرفیت دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن، تملک معدن سنگآهن و آهک و احداث نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت ۱۵۶ مگاوات نیز در دستور کار قرار گرفتهاند. به نظر میرسد که با پروژهها و برنامههای توسعهای در دست اقدام، مجتمع فولاد غدیر نیریز در آیندهای نزدیک به سمبلی از رشد تولید و توسعه پایدار در صنعت فولاد کشور تبدیل شود. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» گفتوگویی با محسن مصطفیپور، مدیرعامل موفق و باتجربه مجتمع فولاد غدیر نیریز تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهیم خواند:
مجتمع فولاد غدیر نیریز طی سه سال اخیر، چه رویکردی را در راستای توسعه پایدار در پیش گرفته است؟
زنجیره فولاد از استخراج مواد اولیه تا تولید محصولات نهایی، از اصلیترین محورهای رشد اقتصادی و توسعه صنعتی کشور به شمار میآید؛ چراکه این زنجیره با درهمتنیدگی و ارتباط تنگاتنگی که با صنایع مختلف دارد، بستر مناسبی را برای خلق ارزش و اشتغالزایی فراهم میآورد. با توجه به این مسئله در سالهای اخیر سرمایهگذاری قابلتوجهی برای توسعه حلقههای مختلف زنجیره فولاد در کشور انجام شده؛ به طوری که امروز فولاد نه تنها بزرگترین صنعت غیرنفتی در کشور محسوب میشود بلکه بخش قابلتوجهی از درآمدهای ارزی کشور نیز بر عهده این صنعت است. حفظ و ارتقای چنین جایگاهی در اقتصاد کشور، مستلزم سرمایهگذاری متوازن و هدفمند برای توسعه حلقههای زنجیره ارزش و تمرکز بر جهش تولید و ارزشآفرینی است؛ موضوعی که مجتمع فولاد غدیر نیریز به عنوان یکی از بازیگران برجسته زنجیره فولاد کشور همواره به آن توجه ویژهای داشته و با تمرکز بر تولید محصولات با کیفیت، بهرهگیری از فناوریهای نوین و حرکت مستمر در مسیر توسعه پایدار و فراگیر در تلاش برای ایفای نقش پررنگتری در زنجیره بوده است. راهبردهای توسعهای این مجتمع حول چند محور اصلی شامل تکمیل زنجیره ارزش، احداث زیرساختهای انرژی و آب، بهینهسازی فرایندها و در نهایت به ثمر رسیدن توسعه پایدار تعریف میشوند. آنچه در این میان اهمیت دارد، مسیر هدفمندی است که مجتمع فولاد غدیر نیریز با تاکید بر تحقق آرمان جهش تولید و توسعه پایدار دنبال میکند؛ مسیری که هم به توسعه متوازن زنجیره فولاد کمک شایانی میکند و هم بستر مناسبی را برای خلق ارزش افزوده بیشتر فراهم میآورد.
در خصوص اقدامات این مجتمع در زمینه تکمیل زنجیره ارزش توضیحاتی ارائه بفرمایید.
مجتمع فولاد غدیر نیریز یکی از هفت طرح استانی در راستای تکمیل و توسعه متوازن زنجیره فولاد محسوب میشود که فعالیت خود را با ظرفیت تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن آهن اسفنجی آغاز کرد و امروز با تولید بیش از ظرفیت اسمی، به یکی از تامینکنندگان استراتژیک ماده اولیه صنعت فولاد کشور تبدیل شده است. ظرفیت بالای تولید و استفاده حداکثری از آن و نیز بهکارگیری فناوریهای جدید، از جمله نقاط قوت این مجتمع برشمرده میشود که منجر به رشد تولید و خلق ارزش افزوده شده است. با این وجود، مجتمع فولاد غدیر نیریز به عنوان یکی از فعالان حلقههای میانی زنجیره، مسیر توسعه خود را در جهت جهش تولید و نقشآفرینی پررنگتر در زنجیره فولاد کشور ترسیم کرده است و در این مسیر به توسعه متوازن زیرساختها، افزایش بهرهوری و دستیابی به توسعه پایدار توجه ویژهای دارد. تکمیل حلقههای بالادستی و پاییندستی زنجیره فولاد، برنامه توسعهای محوری مجتمع فولاد غدیر نیریز برای خلق ارزش مضاعف در زنجیره فولاد کشور به شمار میآید. در این راستا، احداث واحد فولادسازی با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن شمش و با هدف تکمیل زنجیره و ارزشآفرینی بیشتر در دستور کار قرار گرفته بود که پس از ۱۶ سال وقفه، در نهایت با سرمایهگذاری و برنامهریزی در اردیبهشت ماه سال جاری به بهرهبرداری رسید و اولین محموله شمش فولاد این مجتمع به شهرستان میانه ارسال شده است. راهاندازی واحد فولادسازی مجتمع فولاد غدیر نیریز را میتوان نمادی از خودکفایی با اتکا به توان داخلی و بهرهگیری از دانش و فناوری نوین در عرصه رقابت دانست؛ چراکه برنامههای اجرایی و بهرهبرداری از آن با اتکا به این موارد مهم صورت گرفته است.
پروژه افزایش ظرفیت واحد احیا مستقیم از ۸۰۰ هزار تن به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن آهن اسفنجی، از دیگر اقدامات مهم برای تامین پایدار مواد اولیه برای واحد فولادسازی به شمار میآید که طی دو فاز اجرایی خواهد شد؛ اگرچه مجتمع فولاد غدیر نیریز با تکیه بر نقاط قوت و همت و تلاش کارکنان خود توانسته است تولید بیش از ظرفیت اسمی را محقق کند اما باید در نظر داشت که برای تحقق برنامههای تولید در واحد فولادسازی به تامین مواد اولیه کافی نیاز دارد که این مسئله در قالب پروژه افزایش ظرفیت تولید آهن اسفنجی، با مشارکت شرکت مهندسی معادن و فلزات اجرایی خواهد شد. با تزریق گاز اکسیژن به کوره احیا، در فاز اول ظرفیت تولید آهن اسفنجی به یک میلیون تن و سپس به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن در سال افزایش مییابد. پروژه احداث واحد گندلهسازی با ظرفیت تولید سالانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن، یکی دیگر از طرحهای توسعهای مجتمع فولاد غدیر نیریز در راستای تکمیل زنجیره ارزش برشمرده میشود که اقدامات لازم برای اجرایی شدن آن در دستور کار قرار گرفته است. این پروژه تاکنون پیشرفت ۳۵ درصدی داشته و با توجه به اهمیت و جایگاه آن در تکمیل زنجیره این مجتمع، برنامهریزی هدفمندی برای تکمیل و بهرهبرداری آن در دستور کار قرار گرفته است.
اقدامات و برنامههای تکمیل و توسعه زنجیره ارزش مجتمع فولاد غدیر نیریز در همین نقطه متوقف نشده است و ورود به حلقههای بالادستی و تملک محدودههای معدنی نیز از راهبردهای توسعهای این مجتمع به شمار میآید. تملک معدن خشومی با ذخیره ۲۰ میلیون تن سنگآهن، نقطه آغاز ورود به حوزه بالادست و بخش معدن محسوب میشود که در حال حاضر عملیات اکتشاف و گمانهزنی در این معدن در حال انجام است. با شروع عملیات استخراج و معدنکاری و راهاندازی واحد گندلهسازی، احداث واحد تولید کنسانتره سنگآهن نیز در دستور کار مجتمع فولاد غدیر نیریز قرار میگیرد. با توجه به اهمیت این پروژه در حفظ پایداری تولید و تکمیل زنجیره ارزش، اقدامات لازم برای تامین منابع مالی و خریداری تجهیزات در زمان مناسب صورت میپذیرد. علاوه بر پروژههای متنوع و هدفمندی که در راستای تکمیل زنجیره ارزش و تامین پایدار خوراک واحدهای تولید انجام شدهاند، واحد پلنت اکسیژن با ظرفیت هفت هزار و ۵۰۰ مترمکعب نیز برای تامین اکسیژن مورد نیاز واحد احیا به بهرهبرداری رسیده است. تملک معدن آهک در نزدیکی مجتمع به منظور تامین آهک مورد نیاز واحد فولادسازی نیز در دستور کار قرار دارد و با توجه به برنامهریزیها و اقدامات فراگیر صورتگرفته در مجتمع فولاد غدیر نیریز، پیشرفت و توسعهای فراگیر برای این مجتمع طی آیندهای نزدیک محقق خواهد شد.
با توجه به تشدید چالش ناترازی انرژی، مجتمع فولاد غدیر نیریز چه اقداماتی را در راستای مقابله با این معضل انجام داده است؟
جهش تولید و توسعه پایدار چشمانداز نقشآفرینی مجتمع فولاد غدیر نیریز در زنجیره فولاد کشور به شمار میآید؛ موضوعی که موجب شده است تا برنامهریزیهای ساختاریافتهای برای تامین تمامی نهادههای تولید در قالب طرحها و پروژههای توسعهای و زیرساختی در دستور کار قرار بگیرند تا جهش تولید با کمترین دغدغه و چالش محقق شود. نظر به اینکه تامین پایدار انرژی، یکی از مهمترین چالشها و عدمقطعیتهای زنجیره فولاد کشور طی سالهای اخیر بوده است و بعضا مانع از تحقق برنامههای تولید فعالان این صنعت شده، مجتمع فولاد غدیر نیریز نیز همگام با اجرای پروژههای تکمیل زنجیره و افزایش ظرفیتهای تولید، خریداری سهام نیروگاه برق خورشیدی کوشک را در دستور کار قرار داده است. خرید سهام این نیروگاه، که ظرفیت آن در فاز نخست برابر با ۱۰ مگاوات بوده و در فاز دوم به ۵۰ مگاوات خواهد رسید، اقدام هوشمندانهای برای پاسخگویی به الزام تولیدکنندگان به مشارکت در توسعه ظرفیتهای انرژی پاک برشمرده میشود. از طرفی، نیروگاه خورشیدی اولین گام برنامهریزی شده مجتمع فولاد غدیر نیریز در مسیر تحقق اهداف توسعه پایدار و حفظ منابع طبیعی به شمار میآید و میتواند در رفع بخشی از ناترازیهای انرژی موثر واقع شود. با توجه به محدودیت نیروگاههای خورشیدی در تامین برق در تمام فصول سال، این مجتمع احداث نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت ۱۵۶ مگاوات را نیز در دستور کار قرار داده است که با سرمایهگذاری بالغ بر ۶۰ میلیون یورو در قالب پروژه درونگروهی با مشارکت گروه سرمایهگذاری غدیر و هلدینگ برق و انرژی غدیر به بهرهبرداری خواهد رسید.
آب پایدار مورد نیاز مجتمع فولاد غدیر نیریز با توجه به آببر تولید فولاد چگونه تامین میشود؟
مجتمع فولاد غدیر نیریز با توجه به شرایط جغرافیایی و اقلیمی ناحیه فعالیت خود، موضوع تامین آب را در اولویت قرار داده و اقدامات و برنامههای متنوعی را در این راستا با هدف ایجاد زیرساختهای آبی برای استفاده از منابع غیرمتعارف به انجام رسانده است. در حال حاضر چند پروژه مهم با هدف تامین آب شرب مناطق اطراف و توسعه زیرساختهای آبی اجرایی شدهاند که از جمله مهمترین آنها میتوان به افتتاح خط انتقال آب خلیج فارس به مجتمع فولاد غدیر نیریز اشاره کرد. این پروژه با لولهگذاری به طول ۱۱۰ کیلومتر طی مدت ۶ ماه که خود رکوردی کمنظیر برای توسعه چنین ظرفیتی محسوب میشود، به بهرهبرداری رسید و امروز از آب منتقل شده به منظور تامین آب واحدهای تولید این شرکت استفاده میشود. از دیگر پروژههای آبی اجرا شده توسط مجتمع فولاد غدیر نیریز، میتوان به ساخت مخزن آب با ظرفیت یک هزار مترمکعب در شهرستان قطرویه اشاره کرد؛ پروژهای که ساخت آن در کمتر از یک سال انجام شده است و نقش بیبدیلی در تامین آب شرب مورد نیاز این شهرستان ایفا میکند.
مجتمع فولاد غدیر نیریز خط انتقال آب سد چشمه عاشق به روستای ریزآب را نیز به طول پنج کیلومتر به بهرهبرداری رسانده است که پروژه بسیار مهمی در راستای ایفای نقش مسئولیت اجتماعی این مجتمع در منطقه قلمداد میشود. در واقع مجتمع فولاد غدیر نیریز با برنامهریزی هدفمند و سرمایهگذاری در پروژههای زیرساخت آب توانست از حقآبه خود از این سد صرف نظر کرده و از منابع دیگری برای تامین آب مورد نیاز کارخانه استفاده کند. در این راستا، تصفیهخانه پساب صنعتی مجتمع فولاد غدیر نیریز راهاندازی شده است تا بخشی از آب مورد نیاز کارخانه از منابع غیرمتعارف تامین شود. این پروژه نیز نه تنها یک گام مهم و ارزشمند در راستای مسئولیت اجتماعی محسوب میشود بلکه اقدامی هوشمندانه در خصوص تحقق اهداف زیستمحیطی و توسعه پایدار به شمار میآید.
در ارتباط با اقدامات مجتمع فولاد غدیر نیریز در راستای ایفای مسئولیتهای اجتماعی توضیحاتی ارائه بفرمایید.
مجتمع فولاد غدیر نیریز در راستای ایفای نقش پررنگتر خود در حوزه مسئولیت اجتماعی، علاوه بر پروژههای مذکور در سال جاری پروژه دریاچه مصنوعی و پارک پیرامونی را در فاز اول مجتمع فرهنگی، ورزشی و آموزشی سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی به بهرهبرداری رسانده است که از آب آن در راستای آبیاری باغها و زمینهای کشاورزی استفاده خواهد شد. در مراحل بعدی این پروژه، سالنهای ورزشی چندمنظوره، سالن کنفرانس، استخر سرپوشیده و خوابگاههای ورزشی در دست ساخت و احداث قرار دارند تا به این ترتیب مجتمع فولاد غدیر نیریز نقشی ماندگار و اثربخش در توسعه فرهنگی شهرستان نیریز داشته باشد. بنا بر آنچه بیان شد، مجتمع فولاد غدیر نیریز توسعه همهجانبه و فراگیر در زنجیره فولاد را به موازات برنامهها و پروژههای زیرساختهای انرژی و آب که نقش ویژهای در بسترسازی برای تولید پایدار و نیز ایفای مسئولیت اجتماعی این شرکت دارند، دنبال میکند؛ پروژههایی که نه تنها بستر مناسبی را برای جهش تولید و خلق ارزش مضاعف این مجتمع فراهم میآورند بلکه به بهبود شرایط اقتصادی و کیفیت زندگی مردم منطقه و ارزشآفرینی اجتماعی و حل معضلات منطقهای نیز منجر میشوند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
در محیط کسبوکار امروز که رقابتپذیری یک بنگاه صنعتی به شدت وابسته به میزان کارایی و عملکرد خطوط تولید و ارتقای کیفیت محصولات است، تمرکز بر بهبود بهرهوری از طریق بهروزرسانی تکنولوژیهای تولید، بلوغ فرایندها و پیادهسازی سیستمهای مدیریت انرژی میتواند موفقیت بنگاههای صنعتی را تضمین کند. شرکت فولاد آلیاژی ایران که از تولیدکنندگان برجسته محصولات آلیاژی و مهندسی در کشور و خاورمیانه به شمار میآید، افزایش کارایی و اثربخشی را با نظر به تحولات صنعت فولاد دنبال میکند. در این راستا، هوشمندسازی و تحول دیجیتال در همه ابعاد و جوانب فعالیت این شرکت در دست بررسی و اجرا است.
مجتمع صنعتی اسفراین از جمله تولیدکنندگان مقاطع و قطعات فولاد آلیاژی کشور به شمار میآید که با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته، دانش فنی روز و منابع انسانی متخصص، نقش بیبدیلی در تامین نیازهای حیاتی صنایع استراتژیک کشور ایفا میکند و توانسته است با تولید قطعات سنگین و خاص فولادی، بخشی از نیاز صنایع به این محصولات را پوشش دهد. این مجتمع در ماههای اخیر با هدف توسعه بازارها و ایجاد فرصتهای نقشآفرینی در نمایشگاههای بینالمللی حضور یافته و توانمندیها و دستاوردهای خود را به عرصه نمایش گذاشته است، اقدامی که نتیجه آن، علاوه بر معرفی توانمندیها و پتانسیلهای درخشان این شرکت، منجر به عقد تفاهمنامههای ساخت ماشینآلات طرح توسعه معدن مس میدوک، ساخت بلوک سیلندر و چرخهای قطار شده است.
رقابتپذیری و رشد جایگاه در فضای پیچیده امروز کسبوکارها، پیشنیازهای بسیاری را میطلبد که بیتردید ارتقای بهرهوری از مهمترین آنها است. این موضوع در صنعت فولاد به عنوان صنعتی مادر که به طور مستقیم بر پیشبرد فعالیتها در بسیاری از صنایع دیگر و در نهایت توسعه صنعتی و اقتصادی کشور تاثیرگذار است، اهمیت ویژهای دارد. شرکت فولاد اکسین خوزستان با تولید محصولات ارزشافزای فولادی، نقش منحصربهفردی در حلقه نهایی زنجیره فولاد ایران ایفا میکند. این شرکت گامهای استواری را در راستای ارتقای بهرهوری تولید و تاثیرپذیری حداقلی از چالشها و موانع موجود برداشته؛ مسیری که با دستاوردهای قابلتوجهی نیز برای این شرکت همراه بوده است.
روز سهشنبه 18 دی ماه 1403، نشست خبری مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با اهالی رسانه در حاشیه نخستین روز از ششمین دوره جشنواره ملی فولاد در برج میلاد برگزار شد.
دیدگاه بسته شده است.