شاهین حیدری، مدیرعامل شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

نقش ویژه شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در تامین نیاز داخلی و توسعه صادرات

ورق‌های گالوانیزه با توجه به دامنه گسترده کاربردهای آن ‌در صنایع مختلف پایین‌‌دستی، از جمله محصولات استراتژیک فولادی به شمار می‌‌آیند که افزایش توان تولید آن ‌در کشور، ضمن آنکه می‌‌تواند بسترساز خلق ارزش مضاعف در صنعت فولاد و تکمیل زنجیره‌‌های ارزش صنعتی باشد، فرصت ‌مناسبی را برای توسعه صادرات غیرنفتی ایجاد می‌‌کند. شرکت فولاد امیرکبیر کاشان اولین و یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان ورق گالوانیزه کشور محسوب می‌شود که در سال‌‌های اخیر با تولید محصولات باکیفیت، نقش مهمی در تامین بازار داخلی ایفا کرده و سهم 30 درصدی از حجم معاملات ورق گالوانیزه بورس کالا را در 9 ماهه 1403 به خود اختصاص داده است. این شرکت در حوزه عرضه ورق گالوانیزه به بازارهای منطقه نیز عملکردی موفق داشته؛ به طوری که صادرات این شرکت تا پایان آذر ماه سال جاری با رشد 70 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به بیش از 10 هزار تن رسیده است.

ورق‌های گالوانیزه با توجه به دامنه گسترده کاربردهای آن ‌در صنایع مختلف پایین‌‌دستی، از جمله محصولات استراتژیک فولادی به شمار می‌‌آیند که افزایش توان تولید آن ‌در کشور، ضمن آنکه می‌‌تواند بسترساز خلق ارزش مضاعف در صنعت فولاد و تکمیل زنجیره‌‌های ارزش صنعتی باشد، فرصت ‌مناسبی را برای توسعه صادرات غیرنفتی ایجاد می‌‌کند. شرکت فولاد امیرکبیر کاشان اولین و یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان ورق گالوانیزه کشور محسوب می‌شود که در سال‌‌های اخیر با تولید محصولات باکیفیت، نقش مهمی در تامین بازار داخلی ایفا کرده و سهم ۳۰ درصدی از حجم معاملات ورق گالوانیزه بورس کالا را در ۹ ماهه ۱۴۰۳ به خود اختصاص داده است. این شرکت در حوزه عرضه ورق گالوانیزه به بازارهای منطقه نیز عملکردی موفق داشته؛ به طوری که صادرات این شرکت تا پایان آذر ماه سال جاری با رشد ۷۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به بیش از ۱۰ هزار تن رسیده است. این دستاوردها در حالی برای شرکت فولاد امیرکبیر کاشان رقم خورده که در ماه ‌های اخیر، بازار ورق گالوانیزه کشور تحت تاثیر واردات بی‌رویه دچار شرایط نامطلوبی شده و این شرایط آسیب‌‌های بسیاری را به تولیدکنندگان و فعالان این صنعت وارد آورده است. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» گفت‌وگویی را با شاهین حیدری، مدیرعامل شرکت فولاد امیرکبیر کاشان تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهیم خواند:

در خصوص تاریخچه و زمینه فعالیت شرکت فولاد امیرکبیر کاشان توضیحاتی ارائه بفرمایید.

با توجه به اینکه طی دو دهه اخیر، سیاست‌‌ها و راهبردهای کلان کشور به سمت تکمیل زنجیره ‌های ارزش و رسیدن به سطح مناسبی از خودکفایی هدایت شده‌‌اند، ورق گالوانیزه از جمله محصولات استراتژیکی است که با افزایش ظرفیت تولید آن در کشور، توانسته نیاز صنایع مصرف‌‎کننده نظیر خودروسازی، لوازم خانگی و ساختمان را مرتفع کند. شرکت فولاد امیرکبیر کاشان، یکی از نقش‌‌آفرینان استراتژیک بازار ورق فولادی کشور به شمار می‌‌آید که با استفاده از فناوری‌های‌ نوین‌، ماشین‌آلات پیشرفته، دانش فنی و بهره‌‌گیری از منابع انسانی متخصص، حدود سه دهه است که در تولید محصولات تخت فولادی (ورق‌های گالوانیزه) فعالیت دارد و امروز با حرکت در مسیر رشد مستمر، نقش بسزایی را در تامین بازار داخلی ورق‌‌های فولادی گالوانیزه و توسعه صادرات ایفا می‌کند. این شرکت به عنوان اولین تولیدکننده ورق گالوانیزه در ایران و یکی از برجسته‌‌ترین تولیدکنندگان محصولات تخت فولادی کشور با ظرفیت اسمی تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن ورق اسیدشویی ‌شده، ۱۵۰ هزار تن ورق آنیل ‌شده، ۲۵۰ هزار تن ورق سرد و ۱۵۰ هزار تن ورق گالوانیزه با تکیه بر مزیت‌‌های رقابتی خود، نقش بسزایی در تامین محصولات استراتژیک مورد نیاز بازار داخلی و ارزش‌‌آفرینی در صنعت فولاد ایفا می‌‌کند. استفاده از جدیدترین تجهیزات در فرایند تولید، یکی از مهم‌ترین نقاط قوت این شرکت به شمار می‌‌آید که امکان تولید محصولات با کیفیت بالا و مطابق با استانداردهای ملی و بین‌‌المللی را فراهم آورده است؛ به طوری که محصولات این شرکت از کیفیت بسیار بالایی برای رقابت با نمونه‌‌های خارجی برخوردار هستند.

شرکت فولاد امیرکبیر کاشان چه عملکردی را در ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ از خود برجای گذاشته است؟

در ۹ ماهه سال جاری، تولید ورق گالوانیزه به عنوان محصول نهایی این شرکت به بیش از ۱۱۵ هزار تن رسیده است. گفتنی است بخش قابل‌توجهی از تولیدات فول‌هارد این مجموعه در فرایند تولید ورق گالوانیزه مورد استفاده قرار می‌‌گیرد و مازاد آن پس از تکمیل فرایند در قالب ورق سرد روغنی به بازار عرضه می‌‌شود. میزان فروش داخلی ورق گالوانیزه نیز در نه ‌ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد ۱۸ درصدی داشته است. از آنجایی که شرکت فولاد امیرکبیر کاشان شفافیت و نقش‌آفرینی موثر در بازارهای داخلی را از مهم‌ترین اولویت‌‌های خود تلقی می‌‌کند، فروش داخلی محصول گالوانیزه این شرکت به صورت ۱۰۰ درصد از طریق بورس کالا صورت می‌پذیرد. موقعیت جغرافیایی استراتژیک شرکت فولاد امیرکبیر کاشان نیز فرصت مناسبی را برای توسعه بازارهای هدف فراهم می‌‌آورد. بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده، حجم عرضه ورق گالوانیزه این شرکت در بورس کالا تا پایان آذر ماه سال جاری، بیش از ۱۲۰ هزار تن بوده و این شرکت با سهم ۱۸ درصدی از کل حجم عرضه، در جایگاه دوم میزان عرضه ورق گالوانیزه در بورس کالای ایران جای گرفته است. شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در چشم‌‌اندازهای آتی خود تبدیل شدن به یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان محصولات پوشش‌دار فولادی کشور و کسب سهم ۲۰ درصدی از بازار داخلی و حضور موثرتر در عرصه‌‌های بین‌‌المللی را ترسیم کرده است؛ موضوعی که با توجه به مزیت‌‌های رقابتی این شرکت و رشد عملکردی آن دور از انتظار نیست. البته باید در نظر داشت که این شرکت با سرمایه‌‌گذاری در فرایندهای تحقیق و توسعه در صدد تقویت توانمندی‌‌های خود در خصوص کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی و تولید محصولات با کیفیت بالاتر که یکی از مهمترین الزامات مشتریان محسوب می‌شود، متمرکز شده است که این موضوع رقابت‌پذیری این شرکت را در بازار افزایش می‌دهد. با این حال، چالش‌‌هایی مانند نوسانات ارزی، تحریم‌‌های ظالمانه اقتصادی و شرایط متلاطم بازار جهانی از جمله مواردی هستند که بر عملکرد و توان صادرات این مجموعه تاثیرگذار هستند. به این دلیل شرکت فولاد امیرکبیر کاشان با رصد و پایش مستمر بازار و تحلیل نقاط قوت و ضعف در صدد نقش‌‌آفرینی موثرتر در بازارهای داخلی و بین‌‌المللی است.

تولیدکنندگان ورق‌های سرد و گالوانیزه با چه چالش‌های عمده‌ای طی سال‌های اخیر مواجه بوده‌اند؟

آمارها نشان می‌دهد میانگین تولید انواع ورق فولادی سرد و پوشش‌‌دار در کشور طی سال‌‌های گذشته، به ترتیب حدود ۵٫۲ میلیون و ۵٫۱ میلیون تن بوده است. مقایسه آمار تولید انواع ورق‌‌های فولادی با مصرف ظاهری آن در کشور، نشان می‌‌دهد که میزان تولید این محصولات پاسخ‌گوی نیاز بازار داخلی است و در صورت نبود چالش‌‌ها و محدودیت‌های انرژی در واحدهای ذوب و نورد، امکان توسعه صادرات نیز وجود دارد. برای نمونه، مقایسه میزان عرضه و تقاضای ورق گالوانیزه در بورس کالا در نه ‌ماهه سال جاری نشان می‌‌دهد که عرضه ورق به ۶۳۸ هزار تن رسیده؛ در حالی که تقاضای بورس برابر با ۴۶۰ هزار تن بوده است. با این حال، افزایش واردات انواع ورق سرد و گالوانیزه در سال گذشته، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های پیش ‌روی تولیدکنندگان این محصولات بوده و آسیب‌های بسیاری را به تولیدکنندگان وارد کرده است. به نظر می‌‌رسد که عدم وجود سیاست‌گذاری‌های مشخص و به موقع در حمایت از تولیدکنندگان داخلی و وضعیت بازارهای جهانی، یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش واردات ورق به کشور به شمار می‌‌آید و کشور چین به دلیل سیاست دامپینگ با عرضه محصولات فولادی با قیمتی پایین‌‌تر از نرخ بازار جهانی، به بازار داخلی آسیب وارد کرده است. لازم به ذکر است در شرایط دامپینگ، اغلب کشورها با اقدامات مختلف مانند افزایش تعرفه‌‌های وارداتی، در تلاش برای مدیریت و کنترل بازار هستند؛ در حالی که در ایران به عنوان یکی از مهم‌ترین قطب‌‌های تولید فولاد، میزان واردات ورق فولادی به کشور افزایشی بوده است.

راهکارهای پیشنهادی جنابعالی جهت رفع معضلات مذکور چیست؟

به طور کلی، آسیب‌‌های وارد شده از طریق افزایش واردات ورق را می‌‌توان از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار داد که در این مجال نمی‌گنجد اما افزایش بی‌رویه واردات ورق و اشباع بازار داخلی، موجب به هم خوردن توازن عرضه و تقاضا شده و این مسئله، شکسته ‌شدن غیرمنطقی قیمت‌‌ها و از بین رفتن صرفه اقتصادی فعالیت واحدهای تولیدی را به دنبال دارد. طبعا لازمه عبور از این شرایط و بسترسازی برای رشد تولید و توسعه صادرات، نیازمند تدوین دستورالعمل‌ها و برنامه‌‌های نظارت و کنترل بازار و افزایش تعرفه واردات است تا با حمایت از تولیدکنندگان داخلی، زمینه جهش تولید و سودآوری و همچنین افزایش درآمدهای ارزی از طریق توسعه صادرات فراهم شود.