در زنجیره فولاد کدام قسمت به آب بیشتری نیاز دارد؟
فرایند تولید فولاد در مجتمع گلگهر به این صورت است که پس از استخراج سنگآهن از معدن، ماده معدنی به کنسانتره آهن تبدیل میشود. پس از گذر از این مرحله، در بخش گندلهسازی، کنسانتره سنگآهن به گندله و در مرحله احیا، گندله به آهن اسفنجی تبدیل میشود. بعد از طی همه این مراحل، در نهایت محصول به دست آمده ذوب میشود و به شکل شمش فولادی و سایر محصولات وابسته عرضه میشود. پرمصرفترین بخش از نظر میزان مصرف آب در زنجیره تولید فولاد، ذوب است که در مقایسه با بخش گندلهسازی میزان مصرف آب بسیار بالاتری دارد.
بحران کمآبی در کشور، چه میزان در تولید گندله اثر داشته است؟
خوشبختانه شرکت ما به دلیل انتقال آب از خلیج فارس در سال گذشته، تا حدود زیادی از نظر تامین آب در شرایط پایداری به سر میبرد، گلگهر در سال جاری در موضوع بحران آب با چالش جدی مواجه نخواهد شد. طرح انتقال آب خلیج فارس یک پروژه بین شرکتی و ملی است که شرکتهای گلگهر، چادرملو و ملی مس در این پروژه سرمایهگذاری کردهاند. در ابن پروژه، آب دریافتی از خلیج فارس در بندرعباس شیرین میشود و در ایستگاه اول به گلگهر، سپس مس سرچشمه و در نهایت به چادرملو منتقل میشود. با این وجود گاهی اوقات، تا قبل از عملیاتی شدن پروژه انتقال آب با کمبود مواجه میشدیم اما خوشبختانه در سال جاری با بحران جدی کمآبی مواجه نبودیم و پیشبینی میشود دیگر شاهد نوسان در فرایند تولید واحدهای تولیدی گلگهر به دلیل کمبود آب نخواهیم بود. در واقع، کمبود آب که میتوانست واحدهای فرآوری گلگهر را تحت تاثیر قرار دهد و به تعطیلی بکشاند دیگر اتفاق نمیافتد؛ ضمن اینکه به صورت تقریبی، گندلهسازی در مقایسه با فولادسازی از میزان کمتری از آب در فرایند تولید استفاده میکند.
درباره رکوردهای تولید گندله در شرکت گلگهر توضیحاتی را بیان کنید.
گلگهر دارای دو واحد گندلهسازی بوده که هر کدام با ظرفیت پنج میلیون تن و در اختیار داشتن بیشتر از ۸۰۰ نیروی مشغول به کار اعم از نیروهای نظارتی، بهرهبردار و پیمانکاران فعال است.
خوشبختانه در سال گذشته در هر کارخانه میزان تولید از ۶ میلیون تن عبور کرد و در سال ۱۴۰۰ نیز با وجود مشکلات مربوط به کمبود انرژی خصوصا آب و برق این هدف را در پیش داریم که بیشتر از رکورد سال قبل، گندله تولید کنیم. این میزان تولید در حال حاضر ۲۰ درصد از ظرفیت اسمی واحدهای گندلهسازی گلگهر را شامل میشود. لازم به ذکر است در ۹ ماه سال ۱۴۰۰، مجتمع گندلهسازی این شرکت بیش از ۹ میلیون تن گندله تولید کرده است.
عمدهترین چالشهای واحد گندلهسازی گلگهر چه مواردی است؟
تامین انرژی یکی از مهمترین معضلات صنعت فولاد است؛ به طوری که قطعی برق بر میزان تولید مجموعه فولادی ما نیز تاثیر گذاشت و متاسفانه بیش از ۴۰۰ هزار تن پتانسیل تولید مجتمع را در تابستان اخیر از دست دادیم. همچنین در پی این قطعی برق، واحد گندلهسازی گلگهر نزدیک به دو ماه با چالش تامین برق برای تولید مواجه بود و در پی آن، مجبور به توقف فعالیت در واحد گندلهسازی شماره ۱ به مدت ۱۵ روز شدیم. در این مدت به تعمیرات اساسی روی آوردیم اما دچار عقبافتادگی از برنامه تولید نیز شدیم که خوشبختانه با تلاش نیروهای مختصص این واحد توانستیم تا حدودی عقبافتادگی در پی قطع برق را جبران کنیم.
امیدوار هستیم بتوانیم به برنامهها و اهداف تعیین شده مجموعه برسیم اما در حقیقت، چالش تامین برق و گاز در تولید گندلهسازی در سالهای آتی موضوع بسیار نگرانکنندهای است. آنچه مهم است مجتمع و شرکت به عنوان واحد تولید فولاد نمیتوانند در بحث انرژی کار زیادی انجام دهند. در حقبقت، چالش کمبود انرژی به عنوان یک زیرساخت حیاتی باید از طریق وزارت نیرو حل شود و با شناسایی ظرفیتها موجود در کشور برای تولید برق، اقدام به احداث نیروگاه شود.
هرچند که گلگهر نیز برای رفع مشکلات ناشی از قطع برق به اجبار به احداث نیروگاه روی آورده و از طرفی، قصد دارد با ورود به حوزه تولید برق خورشیدی ظرفیت تولید برق خود را ارتقا دهد که در این زمینه اقداماتی مطلوب و شایسته را در دستور کار خود قرار داده است ولی باید در نظر گرفت که تخصص و رسالت اصلی شرکتهای تولیدی مانند گلگهر تامین انرژی نیست.
علاوهبراین، در سراسر کشور با کمبود گاز مواجه هستیم که شرکت ما هم از این قاعده مستثنی نیست. به طوری که به دلیل کمبود گاز در منطقه، به گندلهسازی شماره ۲ پیشنهاد استفاده از سوخت مایع جایگزین داده شد اما متاسفانه تامین سوخت مایع به لحاظ ماهیتی که دارد به سختی تامین میشود و در خصوص زمان دریافت آن با وزارت نفت دچار چالش هستیم و از طرفی، با توجه به میزان مصرف انرژی مورد نیاز، این میزان سوخت مایع که به شرکت اختصاص داده میشود، جوابگوی نیاز تولید نیست. بحث هزینه نیز در این میان مطرح است زیرا اگر مقدار سوخت مایع از میزان مشخصی بالاتر رود، باید گندلهسازی گلگهر سوخت را به صورت آزاد تهیه کند.
مجتمع گندلهسازی علاوه بر بحث انرژی در تامین سنگآهن نیز با مشکلات متعددی مواجه است. در حقیقت باید سیاستگذاریهای بالادستی از جانب وزارت صنعت، معدن و تجارت در بحث تامین مواد اولیه به نحوی تعیین شود که سنگآهن با کیفیت و مطلوبی به شرکتهای تولیدی مانند گلگهر که در این زمینه سرمایهگذاری کرده است، تحویل داده شود. در حال حاضر، تامین سنگآهن گلگهر با چالشهای متعدد مواجه است. در واقع، این شرکت به سختی و هزینه زیاد سنگآهن مورد نیاز خود را تامین میکند. هزینه تمام شده تامین سنگآهن که به دست گلگهر میرسد، به دلیل اینکه بخشی از آن از معدن خود گلگهر تامین میشود و بخش زیادی را باید از شرکتهای مجاور و یا حتی دولت خریداری کند، بالا است. اگر قیمت سنگآهن کنترل نشود، تولید محصول گندله به سمت غیر اقتصادی شدن پیش میرود.
وضعیت فروش گندله را چگونه ارزیابی میکنید؟
در مدت اخیر، اقداماتی صورت پذیرفته است که خرید و فروش محصولات در بورس کالای ایران انجام شود. به عبارت دیگر، وزارت صمت در پی آن است که عرضه و تقاضای محصولات کل زنجیره فولاد در بورس کالا به طور کامل صورت بگیرد که این اقدام خوشایندی است. با این حال، تاکنون فروش عمده گلگهر تکلیفی بوده است و در حقیقت حجم معاملات از جانب وزارت صمت برای فروش گندله به کارخانهها تعیین میشود و بازار آن طور که باید و شاید آزاد نیست که بتوانیم با میزان و حجم دلخواه خود اقدام به فروش محصولات کنیم.
در حال حاضر شرایط صادرات گندله چگونه است؟
علیرغم اینکه صادرات گندله باعث ارزآوری میشود، اما به دلیل اینکه گندله سنگآهن، نیاز بازار داخلی است، امکان گرفتن مجوز صادراتی برای صادرات این ماده اولیه امکانپذیر نیست؛ مگر اینکه ثابت شود که میزان تولید مازاد بر نیاز داخل کشور است. همچنین این نکته نیز وجود دارد که قیمت گندلهرآهن در بازارهای جهانی نیز پایین آمده است و حتی اگر مجوز صادراتی هم برای این ماده اولیه گرفته شود در شرایط فعلی صادرات بهصرفه نیست.
در حال حاضر اختلاف قیمت گندله سنگآهن در بازار داخلی با بازارهای خارجی و صادراتی چقدر است؟
بر اساس آخرین اطلاعاتی که داریم، قیمت صادراتی گندله سنگآهن پایینتر از قیمت داخلی است، به دلیل اینکه قیمت سنگآهن در بازار جهانی افت کرد. بنابراین در شرایط فعلی فروش داخلی این ماده نسبت به فروش صادراتی آن به نفع شرکتهای فولادی است.
سخن آخر
تولید گندله به عنوان مواد اولیه کارخانههای احیا و ذوب جزو مهمترین بخشهای تولید فولادسازی است. در طی دو سال اخیر بخش گندلهسازی کشور با چالشهای متعددی نظیر تحریم در بحث قطعات، انرژی به ویژه گاز و برق مواجه بوده است. علیرغم همه این مشکلات گلگهر توانسته است موانع را مرتفع کند و خوشبختانه کمبودی در تولید گندله وجود ندارد.
گلگهر، شرکتی تولید محور است که با نگاه ملی و افق فرا منطقهای، تنظیم بازار فولاد کشور را در دستور کار خود قرار داده است. با این حال، قیمتگذاری دستوری بر هزینه تولید و هزینههای تمام شده آن تاثیر مستقیم میگذارد که ضرورت دارد شرایط بازار به سمتی سوق پیدا کند که ضمن حذف قیمتگذاری دستوری، شرکتهای تولیدی بتوانند هم در تامین مواد اولیه و هم در فروش محصول چالش اساسی نداشته باشند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: ظرفیت تولید فولاد در کشور سالانه ۵۰ میلیون تن است که به خاطر ناترازی انرژی تنها از ۳۰ میلیون تن آن استفاده میشود.
شرکت صنایع مس شهید باهنر با بهرهگیری از تجربه چندین دهه فعالیت در صنعت مس، به عنوان یکی از پیشگامان تولید محصولات مسی شناخته میشود. این شرکت با تکیه بر فناوریهای نوین و فرایندهای پیشرفته، توانسته است علاوه بر تامین بخشی از نیاز داخلی، در مسیر توسعه صادرات و نقشآفرینی در بازارهای بینالمللی گام بردارد. محصولات مسی شرکت صنایع مس شهید باهنر از استانداردهای بینالمللی برخوردارند و در صنایع مختلف مانند الکترونیک، خودروسازی، انرژی و ساختوساز کاربرد دارند. بنابراین تمرکز این شرکت بر رشد تولید و توسعه سبد محصولات علاوه بر اینکه میتواند منجر به تامین نیاز صنایع پاییندستی و تکمیل زنجیرههای ارزش شود، جایگاه و عملکرد این شرکت را در تولید محصولات استراتژیگ، جلوگیری از خامفروشی و توسعه صادرات ارتقا میدهد.
عضو هیئت مدیره و معاون بازرگانی شرکت صبا فولاد خلیج فارس گفت: در حال حاضر صنعت فولاد ایران در تداوم مسیر توسعه و تعالی خود، با چالشها و معضلات مهمی دست به گریبان است که بخش عمدهای از آنها ریشه در فقدان برنامه توسعه جامع و فراگیر و نیز توسعه ناکافی زیرساختهای کشور دارند؛ موضوعی که امروز موجب شده است تا بخش قابلتوجهی از ظرفیتهای زنجیره فولاد عملا خالی بماند و حاشیه سود فعالان این صنعت به شکل چشمگیری کاهش یابد. با این حال، شرکت صبا فولاد خلیج فارس در حالی در پایان آذر ماه به پایان سال مالی خود میرسد که توانسته است در ۱۲ ماه گذشته به برنامههای تولید و سودآوری خود جامه عمل بپوشاند و طرحهای توسعه خود را به بهترین شکل به پیش ببرد.
شایستگی سازمانی به مجموعهای از دانش، مهارتها، توانمندیها و منابعی اطلاق میشود که سازمانها برای دستیابی به اهداف خود به آنها نیاز دارند. این شایستگیها میتوانند شامل تواناییهای مدیریتی، فرایندهای عملیاتی، استفاده از تکنولوژیهای نوین و مهارتهای افراد در داخل سازمان باشند.
دیدگاه بسته شده است.