به گزارش کنکاش فردا، به طوری که در یک برهه زمانی تولید خودروهای برقی که میزان مس بهکاررفته در آنها چهار برابر خودروهایی با موتور احتراقی است، در کشور چین بسیار رشد یافت و همین مسئله افزایش شیب قیمت مس در بازارهای جهانی را به دنبال داشت. در مقابل با بروز اشکالاتی در سیستم خودروهای برقی و خرابی آنها که منجر به کاهش تولید این نوع از خودروها شد، قیمت مس روند نزولی به خود گرفت. علاوهبراین، موجودی فلز نامبرده در انبارهای چین و روند خرید این کشور نیز نرخهای جهانی را تحت تاثیر قرار میدهد زیرا زمانی که ذخایر مس اژدهای سرخ افزایشی باشد، قیمتها در مسیر نزولی حرکت میکنند. از سوی دیگر نتایج کارزار انتخاباتی ایالات متحده آمریکا نیز روی نرخ ارز و بهای فلز مس تاثیر میگذارد. در حال حاضر ممکن است با اعلام کاندیداتوری کامالا هریس شانس پیروزی حزب دموکرات افزایش یافته باشد اما با این وجود، شرایط بازارهای جهانی بهبود نخواهد یافت. در صورت پیروزی دونالد ترامپ، این احتمال میرود که قیمت مس در بازارهای جهانی حدود ۴ تا ۵ درصد رشد یابد اما در بازارهای داخلی، نرخ ارز به طور چشمگیری افزایشی میشود.
در این میان باید نکته مهمی را در نظر داشت که شرایط بازار ایران و عوامل موثر بر قیمتهای داخلی همانند بازارهای بینالمللی نبوده و همسو با جریانات جهانی حرکت نمیکنند؛ به طوری که اکنون بهای داخلی این فلز در کانال ۹ هزار دلاری قرار دارد و احتمال میدهیم که با وجود تنشهای سیاسی منطقه، وضعیت بازار کشور نامناسبتر شود. در نتیجه قیمت مس در ایران علاوه بر اینکه تحت تاثیر نرخهای جهانی قرار دارد، از عوامل دیگری نیز تاثیر میپذیرد. به عنوان مثال، مفتول مس در بورس کالای ایران در عرضه روز سهشنبه ۹ مرداد ماه امسال، ۵۲۲ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم معامله شد که با احتساب نرخ ارز آزاد و هزینه رفع تعهد ارزی، بهای مفتول مس برای تولیدکننده حدود ۹ هزار و ۳۰۰ تا ۹ هزار و ۴۰۰ دلار تمام میشود. به همین دلیل علیرغم اینکه ایران ۶ درصد ذخایر مس جهان را در اختیار دارد، تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع پاییندستی مس نسبت به همتایان ترک خود که مواد اولیه را وارد میکنند، از قدرت رقابتپذیری بالایی در بازارهای صادراتی برخوردار نیستند. همچنین یکی از چالشهای دیگری که تولیدکنندگان داخلی با آن مواجه هستند، رکود بازار است که برنامهریزیهای کلان کشور برای جلوگیری از رشد بیشتر نرخ تورم به این مسئله دامن زده و کاهش پروژههای عمرانی و توسعهای و میزان معاملات را به دنبال داشته است.
شایان ذکر است که نرخ ارز یکی از مولفههای موثر بر قیمت مس در بازارهای داخلی به شمار میآید؛ به طوری که علیرغم کاهش بهای مفتول مس در چند هفته اخیر از ۵۳۴ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به ۵۲۲ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم، واکنش بازار متفاوت بود و با رشد نرخ ارز و عدم تغییر قیمت محصولات، تقاضای مشتریان تا حدودی افزایش یافت. به عبارت دیگر، انتخاب مصرفکنندگان داخلی همانند سایر کشورها نیست و تغییرات صعودی نرخ ارز باعث میشود که میزان معاملات در بازار رشد یابد. البته باید توجه داشت که اکنون به دلیل افت میزان نقدینگی و پروژههای توسعهای و همچنین کشش پایین بازار برای تولید این حجم از محصولات سیم و کابلی، رقابت شدیدی در بین خریداران در بورس کالای ایران وجود ندارد و شاهد اختلاف قیمت بالایی میان عرضه نقدی و اعتباری مفتول مسی در این تالار صنعتی هستیم.
در نهایت برای اینکه بتوان چشمانداز روشنی در بخش صنعت متصور شد، انتظار میرود دولت جدید چالش رفع تعهد ارزی و ناترازی انرژی که سبب رشد بهای تمام شده و افت عرضه برخی از محصولات در بازار میشود را برطرف کند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
نخستین کنفرانس ملی آهنسازی ایران طی روزهای ۲۱ و ۲۲ آذر ماه ۱۴۰۳ به همت شرکت فولاد کاوه جنوب کیش و مشارکت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد در بندرعباس برگزار شد.
مدیر امور فنی و فرآوری معادن شرکت آلومینای ایران گفت: روند تحولات و پیشرفتهای صنایع و نوسانات بازارها در دنیای امروز، سرعت غیرقابل باوری به خود گرفته است و نوآوریهای فناورانه یا بروز ریسکها و یا رخدادها میتواند این روندها را در مقیاسی عظیم و گسترده تحت تاثیر خود قرار دهد. طبعا در چنین شرایطی، شناخت تحولات روز و افزایش آمادگی بنگاههای اقتصادی برای روبهرو شدن با آنها، مولفهای تعیینکننده در قدرت رقابت و بقای آنها در فضای کسبوکار کنونی جهان برشمرده میشود؛ اهمیت این موضوع در بخش معدن و صنایع معدنی ایران با توجه به شرایط خاص اقتصادی کشور و نیز ریسکهای ناشی از تحریمها دوچندان است.
تحولات مربوط به پیشرفتهای فناوری و گذار انرژی، جهان را به سمت محدود کردن مصرف سوختهای فسیلی و استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی هدایت میکند. این مسئله محرک قدرتمندی برای رشد تقاضای مس به شمار میآید؛ به طوری که بر اساس پیشبینیها تقاضای این فلز بدون جایگزین تا سال ۲۰۵۰ به ۵۰ میلیون تن میرسد. این رشد چشمگیر، اهمیت تکمیل و توسعه زنجیره ارزش مس را در ایران به عنوان کشوری برخوردار از ذخایر مس تقویت میکند. شرکت صنایع مس شهید باهنر به عنوان بزرگترین تولیدکننده محصولات مسی در کشور با استراتژی ورود به حلقههای بالادستی و برطرف کردن چالشها و کاهش ریسک تامین مواد اولیه، رایزنیهایی را برای اتصال این شرکت با شرکت ملی صنایع مس ایران به عنوان بزرگترین متولی مس کشور آغاز کرده است که این مسئله اهرم کلیدی توسعه و پیشرفت این شرکت به شمار میآید.
کارکرد کهنالگوها در طول تاریخ، بیان هنجارها، ساختارها و ارزشهای جوامع در قالب روایتهای اسطورهای بوده است. به عنوان مثال، زمانی که سیاوش از آتش گذشت، کودکان جغرافیای ایران آموختند که راستی و پاکی ارزشی ستودنی است و برای پایبندی به آن باید حتی از جان گذشت و به آتش زد زیرا ذات پاک آتش، گزندی به راستی نخواهد رساند اما از آنجایی که دانشمندان حوزه فلسفه علم تقریبا همنظر هستند که مدیریت یک علم است و آن هم با کلیه چارچوبها و اصول، بنابراین جایی برای بهکارگیری کهنالگوها در یافتههای آن مطرح نیست و به جای آن، در پی واقعیات، نظریات و اصول اثبات شده هستیم. با این حال، خالی از لطف نیست که با توجه به قدمت بهرهگیری از چارچوب و اصول خاص در شرکت تویوتا که به خلق چندین نظریه و اصل در مدیریت منجر شده و در عین حال نیاز وافر بخش هنجاری، اجتماعی و مدیریتی معدن کشور به تعریف و پایبندی ارزشگونه به بسیاری از مفاهیم، در سطح خرد و کلان، به دنبال داستانهای اسطورهای جهت روایت روزمره و محاورهای باشیم. به این ترتیب، در این مجال تلاش خواهیم کرد با نگاهی به برخی اصول پایهای تویوتا، داستان جاده مخصوص سرزمین آفتاب تابان را برای صنعتگران کورههای H سرزمین همیشه چهار فصل تعریف کنیم.
دیدگاه بسته شده است.